Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olaf kom från Australien för att hedra sin farfar

Efter en lång resa med flyg och buss anlände Olaf Eric Brandt till Folkets Hus i Gävle i går kväll.

Han ville inte missa ceremonin när hans farfar på hundraårsdagen efter sin död fick en gata uppkallad efter sig.

– Det känns helt enormt att vara här, säger Olaf.

Det var ett kallt och snöigt Gävle som mötte de fem australiensiska släktingarna till Olof Danielsson.

– Jag fryser, medgav Olaf när han huttrande klev innanför tröskeln till Folkets Hus tillsammans med dottern Gail Elliott och dotterdottern Erica Elliot en stund innan invigningsceremonin.

– Men det ska bli väldigt intressant! tillade Olaf omedelbart och ansiktet sprack upp i ett leende.

Eldshow

En stund senare uppförde eleverna Isak Berglind och Sebastian Ljung från Vasaskolans cirkuslinje en eldshow på den u-formade gatan utanför Folkets Hus, som nu är uppkallad efter Olof Danielsson.

– Det här är vår stad: eld och is, sa kommunalrådet Carina Blank (S) en stund senare inför en stor samling människor, varav flera släktingar från både Sverige och Australien.

Det är ingen slump att Danielssons gata ligger där den gör.

– Det var här han hade sitt kontor och sitt hem. Och det är här facken samlas i dag. Vi socialdemokrater är tacksamma för det han gjorde, sa kommunalrådet.

Olof Danielsson var en pionjär inom arbetarrörelsen i Gävle. Han föddes 1855 i Mockfjärd, Dalarna, och flyttade 1893 till Gävle. Två år tidigare hade han gått i ledningen för den stora strejken då 700 brädgårdsarbetare la ner arbetet. 1898 var det dags för nästa strejk, som berörde 500 stuveriarbetare, kollossare och hamnarbetare. Danielsson var en skicklig förhandlare vid båda konflikterna.

Förste förtroendmannen

1897 blev han det nybildade sågverks- och brädgårdsarbetareförbundets första förtroendeman och organiserade arbetare i hela landet. Expeditionen låg i hans hem på Övre Bergsgatan 27, där nuvarande Folkets Hus ligger. Expeditionen följde sedan med till hans nästa bostad på Smedjegatan 28. Olof Danielsson var drivande i framväxten av den socialdemokratiska rörelsen i Gävle, han hade en betydande roll i Folkets Hus-rörelsen och i kooperativa tryckeri- och tidningsföreningen som 1902 började ge ut Arbetarbladet.

1901 blev han den förste socialdemokraten i Gävle stadsfullmäktige och när han avled i lungtuberkulos nio år senare följdes han av tusentals arbetare till sin grav på Gamla kyrkogården i Gävle.