Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olaglig insamling avslöjad i Gävle

Minst en person har samlat pengar till gatubarn i Gävle de senaste dagarna. En av dem greps och anhölls misstänkt för bedrägeri.


– De saknar tillstånd för den här verksamheten, säger Hesam Akbari, polisens presstalesman.

Mannen hade en gul väst med texten ”Hjälp gatubarn” och en insamlingsbössa där det bland annat står ”Gatubarn förening”. Han hade också någon form av legitimationshandling hängande runt halsen.

Polisens kontroll visade att ingen organisation med det namnet har tillstånd att samla in pengar. Därför greps en av insamlarna på måndagskvällen i Sätra centrum, misstänkt för bedrägeri.

– Det går inte att veta vart de insamlade pengarna tar vägen, säger Akbari.

Den gripne är en utländsk medborgare i 40-årsåldern utan uppehållstillstånd. Han ska nu avvisas av gränspolisen, eftersom han inte har några pengar, och inte kan försörja sig lagligt i Sverige.

Han har varit mycket fåordig i polisförhören, men han berättar att han har anlitats av någon för att sköta insamlingen och har skjutsats runt till olika städer i landet.

Polisen vet att också en annan man med samma utrustning har varit synligt i Gävle under de senaste dagarna.

Gävlepolisen kommer nu att informera andra polisdisktrikt i landet om den olagliga insamlingen.