Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olaglig plan får styra utvecklingen

Sandvikens översiktsplan är inte bara 20 år för gammal. Den är också olaglig. Nu görs en omstart med det hittills fiasko­artade arbetet.

– Vi tittar bara framåt. Det som varit har varit, säger nye projektledaren Fredrik Hedlund.

Sandvikens strategiska markplanering styrs av en sedan länge inaktuell översiktsplan från 1990. Enligt plan- och bygglagen ska översiktsplanerna uppdateras varje mandatperiod. Men så har inte skett i Sandviken.

– Det här är det viktigaste dokumentet vi har för den fysiska planeringen. Det är i översiktsplanen man kan se hur kommunen mer övergripande tänker använda mark för bostäder och företagsetableringar och hur man ser på kulturvärden, friluftsliv och ekonomisk tillväxt. Utan en aktuell plan blir allt väldigt otydligt, säger stadsarkitekten Helena Tallius Myhrman.

Ambitiösa projekt har dragits igång med bland annat stormöten och åsiktsinhämtning i alla kommundelar. Men sedan har allt stannat av.

– Olyckliga omständigheter. Det har hängt på för få personer. När den ansvarige slutat har arbetet inte blivit fullföljt. Men allt som gjorts är inte bortkastat. Materialet finns kvar, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S).

Ett konkret exempel på hur samhällsutvecklingen bromsats upp är att kommunen utan aktuell översiktsplan inte kunnat ta ställning till de turistsatsningar som planerats vid Storsjöbadet Hedåsen.

Mikael Rosén, i dag oppositionsråd för V, är själv en av dem som försökt köpa mark för att bygga ut men som fått nobben med hänvisning till att det inte finns någon översiktsplan att grunda ett ställningstagande på.

– Det har betytt allt, säger Rosén, som nu vill att det ska tillsättas någon form av kommission som utreder vad det är som gått snett.

Även länsstyrelsen har kritiserat den inaktuella samhällsplaneringen. Och redan för sju år sedan larmade revisorerna om konsekvenserna att det inte fanns någonting att grunda detaljplaner och, i förlängningen, bygglov på.

Men nu görs en ny omstart med miljöchefen Fredrik Hedlund som projektledare. Målet är att ha en färdig plan 2017.

– Vad som gått fel tidigare kan inte vi ägna tid åt. Nu ligger allt fokus på att titta framåt, säger han.

Någon ny runda med öppna möten blir det inte. Däremot ska Sandvikenborna fått tycka till via bland annat kommunwebb och sociala medier.

Vad talar för att du går i mål?

– Nu har vi tydlighet och en stabil projektorganisation. Vi har styrgrupp, budget och en realistisk tidsplan.