Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Öland – vackra cykelön

Vi letar från norr till söder för att hitta Ölands bästa semesterupplevelser till budgetpriser. Ön överraskar när vi hamnar i en spansk bodega, ett stort ekoprojekt och en rolig fornborg.

Vid fyren Långe Erik på Ölands norra udde blåser det ljumna sommarbrisar i juni, men det är svalt i havet. Ljuset kastar silverblänk på krusningarna, den kalkvita klapperstensstranden är öde.

Vi ska besöka några charmiga och prisade vandrarhem, de brukar ge bra utflyktstips. Stefan Thorendal driver Hagaby Lantgården söder om Löttorp. Barn och vuxna spelar boule och grillar i sommarkvällen. Stefan har inspirerats av sina resor runt jorden, han har bott med indianer i Guatemala och erbjuder oss att sova i hans breda colombianska hängmattor.

– Åk grusvägen längs den nordvästra stenkusten, den är fantastisk vacker att cykla på, tipsar han.

Kusten söder om Byxelkrok påminner om stenstränderna på Fårö, med stenrösen vid den slingrande grusvägen längs ett gnistrande hav. Lila Sankt Persnycklar och reslig blåeld växer längs dikesrenen, en fiskebod i grånat trä står öde där några cyklister makligt trampar förbi.

Vi lyxar till med middag i restaurang Lammet & Grisen, byggd som en vit spansk bodega med öppna väggar bland hedar och betande kor. Det är en udda känsla att äta nygrillad lammsadel och lammfilé här med 300 andra gäster.

Nästa dag besöker vi Solberga Gård utanför Borgholm, en idyllisk ekologisk handelsträdgård och restaurang som ägs av turistprofessorn Stefan Gössling. En traktor harvar en åker, familjer fikar under blå parasoll och barn rider på ponnyhästar. Lila lavendel blommar intill kryddträdgården. Johanna Johansson är humanekolog och står i dag i gårdsbutiken:

– Det är ett stort och härligt ekoprojekt och jag älskar att jobba i denna miljö med dessa fina råvaror, berättar hon och erbjuder oss att smaka den första nyplockade skörden av årets jordgubbar.

Det finns spännande saker att göra och hjärtliga möten överallt på Öland. Vandrarhemmet Stora Frögården söder om Ölandsbron har vunnit pris som Sveriges bästa. Det bjuder på egen strand och drivs av de passionerade värdarna Anne Kostenko och Peter Eklund.

Anitha och Bengt Johansson från Falkenberg äter middag i vandrarhemsrestaurangens blomsterprunkande innergård:

– Här är toppenmat och fantastisk miljö vid havet, konstaterar de.

Söderut fortsätter färden över det Unesco-listade världsarvet Alvaret, med sina lavbeväxta stenmurar, torra hedar, väderkvarnar och betande får. Vid Alvaret ligger den utgrävda och rekonstruerade fornborgen Eketorps borg, där arkeologer hittat ett flertal av öns drygt 13 000 fornlämningar. Ringmuren är fem meter hög och innanför lär vi oss om livet i järnåldershusen av sten. Barn springer efter och försöker klappa de små Linderödssvin som strövar omkring fritt och grymtar.

Intrycken av forna tiders liv på Öland smälter vi på badstranden vid populära Grönhögens golfbana. Vi äter picknick på laxsallad innan flera svalkande dopp i det klara vattnet. Efter tre badvändor vill vännernas barn fika och äta glass vid fyren Långe Jan på Ölands södra udde. Vi klättrar upp i fyren och får en svindlande utsikt. Efteråt känner både vuxna och barn en önskan att även nästa sommar få återkomma till denna semesterö, så rik på varierande upplevelser för alla smaker.

Andreas Strömberg/TT Spektra

andreas.stromberg@ttspektra.se