Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olika åsikter om cykelväg till Järbo

500 personer vill ha en cykelväg mellan Järbo och Sandviken. Men trots att kommunen tryckt på Region Gävleborg som är beslutsfattare så ser det inte ut att bli verklighet inom den närmaste framtiden.

Det har lämnats in flera medborgarförslag om cykelvägar runt om i Sandvikens ytterområden. På tisdagen diskuterades de i kommunstyrelsen.

I svaret som politikerna antog som sitt framgår att Sandvikens kommun flera gånger har tryckt på regionen om vikten av cykelvägar till ytterområdena.

– Frågan ligger inte hos oss, det är regionen som beslutar om finansieringen av gång- och cykelvägar, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S).

Han hänvisar till att Sandvikens kommun redan för många år sedan lämnat en tydlig priolista till regionen med vilka cykelvägar som kommunen anser är högst prioriterade.

– På den står det i första hand en cykelväg till Jäderfors, i andra hand en mellan Bångs och Årsunda och i tredjehand kommer Österfärnebo. Vi har också flera gånger påmint om det här, sa Kärnström.

Men trots påtryckningar finns i dag inget besked från regionen om när cykelvägen till Jäderfors kan byggas.

– Det är många som pratar om det, jag tror att det är många som är engagerade. Min fråga, måste vi gå genom regionen för att genomföra det här, och vad kostar det att belägga den här sträckan? sa Per-Ola Grönberg (FP).

Peter Kärnström som själv sitter i regionen vidhöll dock att kommunen inte kan ta ansvar för bygget och han fick medhåll från Ingrid Amrén Hedin (S).

– Jag håller med om att det verkligen skulle behövas en cykelväg till Järbo, men det är ingenting vi kan beskatta våra kommuninvånare för.

Rasistiska Sverigedemokraterna har lagt en motion om samma cykelväg i regionen. Den har ännu inte blivit besvarad.