Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olivia går gymnasiet i Dubai

Konståkerskan Olivia Zetterberg från Gävle går på gymnasiet i Dubai.

Då måste hon väl sluta med konståkningen, där finns det väl bara sand, tänker du.

Inte alls. Här finns både is och ryska tränare.

– Jag utvecklas kanske inte så mycket, men kan i alla fall behålla den nivå jag har sen tidigare, säger Olivia.

Olivia Zetterberg har tränat konståkning sedan hon var sju år, de senaste åren cirka tio gånger i veckan. Förra året vann hon Svea cup, och har dessutom en seger i en showtävling i Colorado i USA på meritlistan.

– När man säger att man åker frågar folk: ”Va, kan du typ snurra i luften?”. Det lär man sig redan när man är liten, vi är nog mycket duktigare än vad folk tror, säger Olivia.

I alla år har Gävles konståkare haft brist på träningstider. Olivia och hennes kompis Rebecca Cederhage tränade ute på havsisen i Bönan för några år sedan, och fick uppmärksamhet för de dåliga träningsförhållandena i Aftonbladet.

Nu har den nya ishallen i Strömsbro, några stenkast från Olivias hus, rått lite bot på det.

– Det var ju drömmen i alla år, att kunna gå till träningen! säger Olivia.

Rebeccas familj bor i Dubai och efter sommaren följde Olivia med henne dit. De båda tränar på ett idrottscenter, och ett par gånger i veckan åker de på en isbana i Dubai mall, ett shoppingcenter.

– 45 minuter om dagen får konståkare vara där, och det är bara typ vi så vi har gott om plats. Men det brukar vara ganska mycket folk som stannar och tittar, och frågar om vi inte kan lära deras barn.

Olivia gick ett år på naturprogrammet på Vasa, men läser nu in ett internationellt gymnasiediplom på två år.

– Det är svårare än ett vanligt program här. Man väljer sju ämnen och skolan är väldigt seriös, det är mycket plugg. Alla är så medvetna om vad de ska göra efter gymnasiet, många är inriktade på business. Själv vet jag inte alls, jag kanske tar ett sabbatsår och jobbar lite.

I Dubai city åker de taxi när de ska någonstans.

– Det är jättebilligt. Jag villl gärna ta körkort men det är nog för mycket trafik, det är sexfiliga vägar överallt.

Familjen bor ganska nära stranden.

– Vi har faktiskt börjat surfa lite, det finns ett surfhus där med en massa snygga killar, säger Olivia.

Även om det är ett muslimskt arabland Olivia bor i, kan hon gå runt klädd som här hemma.

– Alla tittar på oss eftersom vi är blonda och så, men vi har vant oss nu. Man kan inte gå i superkorta shorts på stan eller restauranger, men på stranden är det okej med bikini.

Olivia lever livet i Dubai, men saknar familjen och bästa kompisen Mathilda, fast hon har redan varit och hälsat på, och kommer snart en gång till. Olivias mamma har varit där med några vänner, och snart kommer hela konståkningsgänget från Gävle ned. Ännu fler är på väg och våren är späckad.

– Det är jättekul, men det kan bli för mycket också. Rebecca har redan bott där i två år och är trött på att visa gästerna samma grejer hela tiden, ler Olivia.