Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle är ensam kille bland firsörtjejer

/

Olle Eriksson från Hållnäs går första året på frisörlinjen på polhemskolan i Gävle.

Han började i ung ålder att praktisera hos en av de lokala frisörerna och fick då göra lite lättare saker på sin farmor. Efter det växte intresset och han bestämde sig för att han ville gå just frisörlinjen.

Annons

Är frisör ditt drömyrke?
– Ja det är det. Jag älskar allt som har med mode, form, färg, styling och frisyrer att göra. En dröm är att senare i livet kunna göra sådant på artister och kända människor.
Klipper du någon på fritiden?
– Ja mest familjen, pappa och brorsan. Mamma tillåter mig ännu inte att klippa henne, men det kommer nog snart det med.
Var frisör ditt första val när du skulle välja linje?
– Ja, det var det. Jag till några olika skolor. Men jag hade hört att Polhem var den bästa skolan och det blev mitt första val.
– Jag har också velat bli bagare. Som tur är bakar alla någon gång här på frisör och har fika med sig till skolan. Det gör att jag även får hålla på med det.
Många ser frisör som en tjejlinje. Är det så eller är det blandat?
– Jag tror att det är så. Det är inga fler killar än jag på den här skolan som går den här linjen, men jag önskar att det skulle vara flera som vågar prova på. Jag tycker att det är väldigt kul att killar kan lägga ner tid på både hår och kläder.
Är du ensam kille i klassen, i så fall hur går det?
– Jag visste från början att det skulle vara mest tjejer här. På fritiden umgås jag med tjejer och tyckte då att det inte skulle vara något problem att gå frisörlinjen. Ibland blir det väldigt mycket prat, och det är både positivt och negativt. Det blir oftast inte en lugn stund när man är med dem. Självklart går det bra ändå men det skulle vara väldigt roligt om vi hade haft några fler killar i klassen. Första dagarna tänkte jag att det skulle bli mycket fokus kring mig eftersom att jag var den enda killen och det är det fortfarande.
– Nu när vi har sminkning tycker mina frisörlärare att det är väldigt bra att jag är där. Eftersom killar och tjejer sminkas olika lär man sig väldigt mycket av att sminka både killar och tjejer. Varje grej vi gör blir vi indelade i olika grupper och gör saker på varandra. Tjejerna accepterar att jag får göra saker på dem, som att noppa ögonbrynen och färga med mera.
Vad är det bästa med att gå frisör?
– Det är att få göra praktiska saker. Skapa och göra själv det är min starka sida. Vi har vissa saker som vi alla ska göra men det är väldigt öppet. Jag är inte mycket för att sitta och läsa i en bok utan tycker att det är mycket roligare och lärorikare att få göra saker.
– Första året lär man sig alla grunder i frisör, allt ifrån smink, håruppsättningar, tvättning, göra lättare frisyruppsättningar, flätning och sminkning.
– Andra och tredje året får man lära sig att klippa och styla varandra. Jag tycker att det är väldigt bra att man får en grund första året för att veta hur man gör, innan man sätter sig och börjar klippa. Efter varje projekt fotograferar vi resultatet och skriver en sammanfattning om hur vi hade tänkt med projektet till en portfolio.
Har du någon frisör som förebild?
– Har ännu ingen riktig idol som jag ser upp till. De flesta stylister inspirerar mig.

Mer läsning

Annons