Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om kärlek

Jag brukar kalla det "dra åt helvete-pengar". Ett annat uttryck skulle kunna vara "kärleksförsäkring".

Det handlar om rätten och möjligheten för kvinnor att tjäna egna pengar. För det har inte alltid varit självklart att kvinnor skulle få göra just det. Vi, hälften av medborgarna, var länge den andre hälften, mannens, egendom. När de svenska kvinnorna till slut började tjäna sina egna pengar var det till en överenskommen lägre lön än männens lön, detta då männen sågs som familjeförsörjare och kvinnors yrkesarbete mer sågs som att det svaga könet ville tjäna pengar för sin egen skull. Men då, precis som nu, fanns många kvinnor som ensam tog ansvar för barnen, och då alltså till en lägre lön än de manliga kollegornas.

Under den andra hälften av 1900-talet blev det allt vanligare att kvinnor yrkesarbetade, men fortfarande var barnen kvinnans ansvar. Det här har lett till att det är kvinnorna som stannat hemma med barnen när de varit små, och sedan arbetat deltid för att kunna pussla ihop familjelivet.

"Vi ville båda ha det så här, det var vårt gemensamma beslut att jag skulle stanna hemma", förklarar många kvinnor varför det är just de och inte mannen som arbetat deltid under barnåren, samma förklaring för 30 år sedan som i dag. Och visst, det är familjens egna beslut, det anmärkningsvärda är bara att det i så väldigt hög grad fortfarande alltid är kvinnorna som stannar hemma. Anmärkningsvärt, men inte konstigt alls. Det handlar om normer. Normer som säger att hem och barn är kvinnans ansvar.

Det här är normer som har lett till att väldigt många kvinnor i dag saknar "dra åt helvete-pengar". De är beroende av en man för att få ekonomin att gå ihop. Inte minst handlar det om kvinnor som gått i pension. I Kommunals färska rapport om kvinnors pension syns detta tydligt. Den genomsnittliga pensionsinkomsten för en kvinnlig pensionär är 12 500 kronor före skatt, att jämföra med 18 900 kronor för manliga pensionärer. (Ännu lägre pensioner har kvinnor som arbetat i kommunal sektor.) Det här beror dels på att kvinnor stannar hemma betydligt längre med barnen än vad männen gör, och att de därefter arbetar deltid, dels beror det på låga löner i kvinnodominerade branscher. Visst finns det män som har väldigt låga pensioner och kvinnor som tvärtom har höga pensioner. Men, det är inte det vanliga, inte som mallen ser ut.

Det är svårt att säga "dra åt helvete" när du är beroende av en annan människas inkomst. Det här är inte bara negativt för den person (ofta kvinnan) som känner sig tvingad att stanna kvar i ett förhållande enbart på grund av ekonomiska faktorer, utan även för den person (ofta man) som är önskvärd endast på grund av sin plånbok. Därför bör det vara av högsta vikt för såväl kvinnor som män att alla, precis alla, ska kunna leva på sin pension. Det finns såklart åtgärder för att komma tillrätta med detta, till exempel rätt till heltid, fokus på jämställda löner och en individualisering av föräldraförsäkringen. Det är bara att sätta i gång.

För visst vill vi väl att våra förhållanden ska bygga på kärlek och inte på ekonomi? En trygg inkomst är en kärleksförsäkring.