Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om landsbygdstrender

/

I Göteborgsposten konstaterar kulturskribenten Elin Grelsson att alla vill till landet men att ingen vill bo där. En välskriven artikel – om den hade publicerats för ett halvt decennium sedan.

Annons

Grelsson måste ha nickat till de där månaderna när vi skrev artiklar om vad ”Bonde söker fru” sa om relationen stad och landsbygd.

Tesen är att den urbana medelklassen exotiserar landsbygden, vilket är en korrekt observation, men det som är nytt, och som Grelsson ignorerar, är att exotiseringen har gått från idyll till misär. Visst, livsstilsmagasinen kanske alltjämt knarkar veteåkrar, men på Grelssons egen kulturhemmaplan är högsta modet att se mörkret sänka sig över landsbygden. Litteraturgenren country noir, med våld, utanförskap, droger och fattigdom, har importerats till Sverige och med den en spegelvänd exotisering av lantlivet.

Av de två ger country noirens svartmålning en mer sann bild av hur de innanför de mentala stadsmurarna ser på livet utanför: som ett öde värre än döden. Men än så länge går det att semestra där, om lokalbefolkningen håller sig på behörigt avstånd.

Mer läsning

Annons