Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Om S i Sandviken accepterar en impopulär skolnedläggning tre månader inför valet är det politiskt självmord"

Barn ska inte behöva pendla upp till två och en halv timme till en skola med sämre resultat. De styrande partierna i Sandviken talar om landsbygden men verkar i praktiken acceptera en nedläggning av Österfärnebos högstadium. Det är tecken på dåligt omdöme och bäddar för politikerförakt. Men än finns tid till besinning.

Socialdemokraterna är redan i kris, särskilt på landsbygden. Om S i Sandviken accepterar en impopulär skolnedläggning tre månader inför valet är det politiskt självmord i Södra Gästrikland. Centern som har sitt starka fäste här riskerar också att tappa många röster.

Skolchefen Inger Norman tog ett hastigt beslut att flytta eleverna in till Sandviken, till synes utan risk- och konsekvensanalys, dialog med föräldrar, anställda på skolan och förankring i nämnderna. Politikerna har sedan dess hållit sig på armlängds avstånd och hävdat att det inte handlar om en skolnedläggning, bara ett tjänstemannabeslut om en tillfällig flytt.

Det är inte trovärdigt. Alla vet att en flytt av lärare och elever gör det otroligt svårt att starta upp högstadiet igen, särskilt som kommunen omedelbart planerar att flytta in annan verksamhet i lokalerna. Oavsett rubriceringen så är det i praktiken nu som framtiden för Österfärnebos högstadium avgörs. Den som hävdar något annat är antagligen politiskt naiv eller en bluffmakare.

Hur beslutet tillkom är oklart, men om politikerna vill ändra på det finns fortfarande tid. De som kliver fram och gör något verkligt för att rädda högstadiet blir hjältar inför valet, de som passivt tittar på kommer att tappa röster.

Det har framförts att barnen måste flyttas då det saknas behöriga lärare. Det är inte korrekt. Bristen är akut över hela landet, och skollagen tillåter därför obehöriga lärare att undervisa och även sätta betyg ihop med rektor. Så fungerar det redan på många skolor i Gävleborg och i Sandviken.

Det har framförts att barnen måste flyttas då det saknas behöriga lärare. Det är inte korrekt. Bristen är akut över hela landet, och skollagen tillåter därför obehöriga lärare att undervisa och även sätta betyg ihop med rektor. Så fungerar det redan på många skolor i Gävleborg och i Sandviken. Nu har dessutom ytterligare flera behöriga lärare sökt tjänst i Österfärnebo.

Argumentet att långpendling är för ”barnens bästa” faller på sin egen orimlighet då Österfärnebo skola i skolverkets statistik uppvisar högre resultat än de flesta skolor i Sandviken år efter år. Flera av de lärare som ännu inte hunnit skaffa sig formella behörigheter är duktiga pedagoger enligt resultaten och enligt eleverna. Det måste sedan självklart vara en ambition att få ännu fler behöriga lärare och Sandvikens kommun måste se över sitt stöd för fortbildning av de goda pedagoger som vill vidareutbilda sig, sina lärarlöner och hur man bedriver sin rekrytering.

Framtiden för Gästriklands skolor ska utredas under nästa år och där finns många olika idéer, som ett gemensamt högstadium för Österfärnebo och Hedesunda, en kommunal friskola, distansundervisning i ovanliga ämnen eller att elever pendlar en dag i veckan istället för varje dag för att läsa särskilda ämnen. Dessa möjligheter och andra mår bra av en bred dialog och politiskt väl genomdiskuterade beslut.

Vi vädjar till Sandvikens kommunledning. Följ lagen, släpp prestigen. Om ni fullföljer en akut skolflytt förlorar ni röster i valet samtidigt som unga familjer överger Österfärnebo och misstron mot Sandvikens kommun ökar. Alternativet är betydligt ljusare. Då det nu finns fler behöriga lärare med legitimation som vill jobba på Österfärnebo skola kan ni i samråd med tjänstemännen och övriga partier ta beslut om att låta högstadiet vara kvar i väntan på skolutredningen.

Det vore ett beslut som kan återskapa förtroendet för den uthängda skolchefen och för de styrande partierna. På detta sätt kommer alla ut ur en hård konflikt som vinnare och vi kan gå på sommarlov med gemensam glädje.

Paulina Lingers

Lars Igeland

Sophia Malm

Österfärnebo sockens utvecklingsgrupp

LÄS OCKSÅ:

Nio lärare har sökt jobb i Österfärnebo – men beslut om högstadiet kan dröja (plusartikel)

Efter beslutet om att flytta högstadiet från Österfärnebo – Sandvikens kommun anmäls till JO

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel