Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Om tio år är jag statsminister”

/
  • Klockan 9.15Jimmy jobbar alltid hemifrån. Men det tycker han bara är bra eftersom han på så sätt får mer tid att träffa sin son Teddy.
  • Klockan 11.00”Jag vill göra det jag tycker är roligt. Nya utmaningar är väldigt spännande”, säger Jimmy.
  • Klockan 14.40Niclas och Jimmy träffas ofta för att prata politik. ”Jag är varken är blå eller röd”, säger Jimmy.
  • Klockan 15.25Jimmy cyklar nästan jämt. Det är smidigast och bäst tycker han.
  • Klockan 15.35
Under den mest intersiva tävlingsperioden i Jimmys liv tränade han fyra timmar om dagen. I dag tränar han inte alls.

Jimmy Nordins långa karriär som kulstötare fick sin ände 2006 då han hamnade i fyllecell efter ett misslyckat EM-kval och anmäldes för våld mot tjänsteman.
I dag designar Jimmy webbsidor, protesterar mot Gävles kulturhuvudstadssatsning och är i färd med att starta ett nytt politiskt parti.

Annons

– Enligt mina planer är jag förmodligen statsminister om tio år, säger han.Jimmy Nordin vaknar av att sonen Teddy, sex månader, börjar leva om. Han äter frukost och sätter sig sen och börjar jobba direkt.
Han har ungefär tio sajter som han måste uppdatera. I dag designar han hemsidor på heltid och säljer produkter via sin egen.
– Jag har väldigt mycket att göra…Och nu har politiken kommit in i bilden så jag har ännu mindre tid, förklarar Jimmy.
Hans politiska engagemang började i och med kulturhuvudstadssatsningen. Vännen Niclas Bornegrim upprördes över de 100 miljoner som kommunen planerar att satsa på projektet och ville dra igång en protest. Han visste att Jimmy Nordin var bra på att göra hemsidor, och tillsammans drog de igång gavleprotest.se.
– Man kan säga att Niclas öppnade mina ögon, säger Jimmy.
Genom hemsidan samlade de två vännerna in över 4 000 namn – tillräckligt för att få en folkomröstning. Men namnen visade sig vara värdelösa då de inte var handskrivna.
– Då insåg jag att det är ett stort problem i samhället, att politikerna ignorerar folket. Jag vill att folket ska få tillbaka makten, säger Jimmy.
Nu har han bestämt sig för att starta ett nytt politiskt parti. Det nya partiet, lovar han, kommer att presenteras snart, innan jul, med honom själv som partiledare.Jimmys flickvän Susanna gör i ordning lite fika och går sen ner på stan med Teddy medan Jimmy stannar hemma.
För två år sen hamnade Jimmy i en medial jättecirkus. Efter att ha misslyckats i EM-kvalet i Göteborg hamnade han i fyllecell. Efteråt gick han ut i media direkt och bad om ursäkt. Så här i efterhand är han väldigt nöjd över uppmärksamheten i media – även om han inte är stolt över snedsteget.
– Det var en medial boom som var jättebra för mig. Och det bevisade också att idrottsmän är vanliga människor. Jag anser att man måste ha varit med om olika saker för att veta vad man pratar om.


– Det är som det alltid har varit. Jag tar mig nån stänkare ibland. Men en sån där grej ska inte hända igen.
Strax efter fylleskandalen la Jimmy av med kulstötningen. Ett tag jobbade han som snickare för att sen på heltid syssla med hemsidor.
– Sen jag slutade med idrotten har mitt liv förändrats ganska bra. Det är speciellt att hålla på med idrott på den nivån som jag gjorde. Det var en fruktansvärd press på mig, att jag skulle göra bra ifrån mig. Som en vanlig arbetare behöver du aldrig vara bäst i Sverige eller i världen.


– Jag saknar den där lyckan när jag har lyckats med något. Och sen saknar jag att få resa runt. Tack vare idrotten har jag varit i 36 olika länder. Men det är mer stimulerande att vara företagare – och lättare.
I dag idrottar Jimmy inte alls. Tidsbrist, säger han. Och han hinner inte heller riktigt med ett av sina andra stora intressen – att hålla på med musik.
Jimmy klickar fram några mp3-filer på datorn och spelar några låtar från den släppta julskivan ”Visor till jul”.
Snart byter han dock till raplåten ”Kula, kröka, virka” av en Dr Örjan.
– Folk gör musik om mig också. Det är roligt. Särskilt sådana här låtar när människor tycker att man gjort bra saker.


– Jag har ingen fanclub men Dr Örjan brukar höra av sig ibland. Autografbrev får jag någon gång i veckan. Men när det blir massmediala boomar blir det mer.


– Ja, en person som ringde om nätterna förut, pratade på telefonsvararen och sa att han skulle döda mig. Det var obehagligt. Till slut polisanmälde jag det. Sen är det folk som går in i mina kunders gästböcker och förstör. Det har jag också polisanmält. Men det är väl sånt man får räkna med som offentlig person.
– Men det är väl därför som jag tycker att psykvården behöver mer resurser, liksom polisen. I skolan borde eleverna få betyg i etik och moral.
Jimmy postar lite vitaminer till en kund och cyklar ner på stan.Jimmy går till Heartbreak och har ett hemligt möte som På Gång inte får följa med på.Jimmy tar en promenad till Niclas Bornegrims arbetsplats.
– Vi tycker om att prata politik och hur världen ska bli bättre, säger Jimmy och lägger in en nikotinfri snus.
En av hans hjärtefrågor är att öka antalet folkomröstningar. Något som i dag lätt går att göra via internet, menar han.
Efter ett par timmar cyklar han hem igen.Jimmy sätter sig och börjar arbeta igen. Vid klockan18 äter han middag och sen pratar han ännu mer politik med Teddys morfar. Efter det får Teddy ”nattismat”.
Hur är livet som pappa?
– Det är fruktansvärt roligt! Och tiden går jättefort. Just nu väntar man bara på att han ska börja prata och gå.
Är det som du hade tänkt dig?
– Jag hade räknat med att det skulle bli stressigare och mindre tid och det har stämt ganska bra.
– Sen kan jag ligga på golvet och leka med leksaker. Skulle jag ha gjort det utan barn skulle jag väl bli inspärrad på psyk, haha.Teddy somnar och då går också Jimmy och Susanna och lägger sig.
– Man får passa på när Teddy somnar tidigt. Det sliter på krafterna att jobba och ha barn.

– Enligt mina planer är jag förmodligen statsminister då.

– Nej, målet är att folket ska vara med och bestämma. Det är det jag vill skapa. Och jag har ett fruktansvärt stort stöd.

Mer läsning

Annons