Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om vindkraftplanerna: Förstår Gävleborna att dessa kraftverk är gigantiska?

Annons

Sedan ett par år tillbaka arbetar företaget Svea vind Offshore AB med att försöka utveckla en vindkraft industri i Gävlebukten. Ansökan för att sätta upp vindkraftverk kommer lämnas in under sommaren. Man har för avsikt att ta i anspråk tre enormt stora områden i Gävlebukten och uppemot Norrsundet och Axmar. Sammantaget så är dessa tre områden lika stort Stockholms tätort till ytan, 321 kvadratkilometer. Trots att jag är bosatt så att jag direkt påverkas av detta har ärendet gått mig helt förbi tills nu. Vill vi verkligen ha det så här?

Sveriges behov av el är, som jag förstått det, för närvarande tillgodosett med de kraftverk vi har idag. Den el dessa vindkraftverk ska producera ska alltså exporteras till Europa för att ersätta kolkraft. Vi ska alltså ta Gävlebukten i anspråk för att exportera el till Europa. Påminner om när man tog norrlandsälvarna i anspråk för att skicka el till södra Sverige.

Här pratar vi inte några små vindsnurror som vi har i Jädraås och Skutskär. Dessa är gigantiska! Vill vi ha det så?

Naturligtvis kan inte det lilla bolaget Svea vind Offshore göra en sån här investering själva. Detta innebär att man kommer behöva få in kapital för att genomföra projektet, väldigt mycket kapital. Faktum är att dessa vindkraftverk kan komma att ägas av vilket företag som helst, vilka investerare som helst och även då utländska investerare.

Storleken då? Höjden på dessa blinkande och surrande torn är tänkt att vara 325 meter, Kaknästornet i Stockholm är hälften så högt, 155 m. Här pratar vi inte några små vindsnurror som vi har i Jädraås och Skutskär. Dessa är gigantiska! Vill vi ha det så?

 

Bengt Nises, Iggön

LÄS OCKSÅ:

Världens högsta vindkraftverk kan byggas i Gävle:"ska Gävlekusten säljas till utländska investerare?"

"Montera laserljus på vingarna på vindkraftverken som återspeglar norrskenets spektra"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare