Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omärkta köttfärsen såldes till restauranger i Gävle och Sandviken – här är charkbutikens förklaring

När 300 kilo omärkt köttfärs hittades i frysen satte Gävle kommun tillfälligt stopp för Dalin Chark-Livs försäljning av produkten.
Butikens förklaring: Köttet var dåligt och skulle lämnas tillbaka.
– Vi har bedömt att det här är en efterhandskonstruktion, säger Patrik Gustavsson, tillfördnad miljöchef i Gävle.

Charkbutiken Dalin har funnits på Staketgatan i Gävle sedan hösten 2014 och är inriktad på försäljning av halalslaktat kött. Man säljer både direkt till kund i butiken och levererar kött till restauranger.

Direkt vid Gävle kommuns miljöinspektion 19 oktober, som vi skrev om i tisdagens tidning, tvingades Dalin att återkalla all köttfärs som de sålt vidare och som fortfarande inte var förbrukad hos restaurangerna.

Dagen efter hade 48 kilo samlats in, bland annat 20 kilo vardera från en restaurang i Gävle och en i Sandviken.

LÄS MER: Butik i Gävle säljer köttfärs som inte går att spåra – "Vi vet inte ens vilket djurslag det är"

Miljöinspektörerna fann 300 kilo infryst köttfärs som varken gick att spåra vad det innehöll, när det paketerats eller var det kom ifrån.

Butiksägaren Halil Tarhans första förklaring när Arbetarbladet tar kontakt med honom är att köttet varit dåligt och att det förvarades i frysen i väntan på att leverantören skulle ta tillbaka det.

När vi ringer till honom dagen därpå vill han inte ge några kommentarer.

Kommunens tjänstemän tror inte på Halil Tarhans förklaring.

– Vi har bedömt att det här är en efterhandskonstruktion. När vi är ute på plats och inspekterar måste man kunna säga direkt var saker kommer ifrån. Den här förklaringen framkom först efter ett tag, säger Patrik Gustavsson.

Men huruvida köttet skulle säljas vidare eller inte hade inte haft någon inverkan på kommunens beslut att åtalsanmäla Dalin Chark-Livs.

– Nej, det hade det inte. Även om man tar emot köttprodukter som är dåliga och inte tänker sälja måste man ha spårbarhet på det och bevisa var det kommer ifrån.

Patrik Gustavsson reagerade vid vår tidigare publicering om hälsoriskerna som kan finnas.

– Just när det gäller nötkött finns det tydliga rutiner för kontroller när det gäller salmonella. Det här köttet vet vi inte om det har kontrollerats, sa han då.

Företaget fick efter uppföljande kontroller godkänt att sälja köttfärs direkt i butiken igen, men man får ännu inte leverera till andra näringsverksamheter.

– Då måste de kunna visa vilka man sålt till och hur mycket man sålt och märka det på rätt sätt. Nu har de upprättat ett system för att ta emot kött och sälja det i butik, säger Patrik Gustavsson.

Dalin är ju en butik med fokus på halalslaktat kött. Hur ser du på att de har sålt kött som inte gått att spåra med tanke på det?

– Jag vet inte säkert om det här köttet marknadsfördes som halal, men har man gjort det så har man inte kunnat bedöma om det är halalslaktat eller inte.

Den åtalsanmälan som kommunen jobbar på väntas vara färdig inom kort. Nu räknar man i hop hur mycket kött som köpts in och som sålts, för att se att siffrorna stämmer överens.

Framöver väntar tätare kontroller av Dalin Chark-Livs, både planerade och oplanerade.

– Ja, det kommer ju att bli viktigt att kontrollera att de följer den nya rutinen för spårbarhet som de har.