Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ombyggnad kan bli lösningen på kyrkans problem

Renovering av fönster och portar är inte tillräckligt för Hamrånge kyrka; behovet av underhåll är större än så. Funderingar finns också på att bygga om kyrkan för ett bredare användningsområde. I dag har församlingen höga kostnader för ett flertal byggnader.

Annons

Kyrkoherde Marianne Udd och kyrkorådet har tittat närmare på hur andra församlingar har löst sina problem med höga kostnader för uppvärmning av kyrkor, tillika tillhörande byggnader som ägs av församlingarna.

– Än är det inte så vanligt att kyrkor byggs om för bredare användningsområden, men planer finns på flera håll; dels i Sverige, men också ute i Europa, förklarar Marianne Udd.

Uppdraget att hålla verksamheten igång, i kombination med att underhålla kyrkobyggnaden och att bevara kulturskatter i form av medeltida skulpturer och föremål, är en svår balansgång. Höga uppvärmningskostnader för direktverkande el i kyrkan är också en nöt som ska knäckas.

– Det kan vara en lösning att inrymma all vardagsverksamhet i kyrkan med expedition, arbetsrum, barnverksamhet och allt annat. Kyrkan är en kulturbyggnad som skulle kunna bli mer levande genom sin församlingsverksamhet i stället för att den som nu brukas av allt färre församlingsbor, förklarar Marianne Udd.

En arkitekt är redan tillfrågad och beredd att ta fram förslag på en eventuell ombyggnation av kyrkan. I den processen ska dock församlingsbor, kyrkoråd, fullmäktige och länsstyrelsen delta och säga sitt.

Församlingen har hittills sökt kyrkantikvarisk ersättning och kyrkobyggnadsbidrag för att snarast kunna åtgärda fasaden som börjar bli dålig.

Beräknad kostnad för detta är cirka 4 miljoner kronor. Renoveringen av fönster och dörrar som pågår just nu, kostar cirka 1 miljon kronor.