Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omfamna robotarna

Robotarna snor våra jobb. Det är något vi ska glädjas åt.

I veckan presenterades en rapport från Stiftelsen för strategisk forskning om automatiseringen av jobben. Rapporten slogs upp stort under rubriken "Automatiseringen har tagit bort 450 000 jobb". Det låter illa. Men det är tvärtom något bra.

När de industriella vävmaskinerna gjorde sin entré i början av 1800-talet slog arbetarna sönder maskinerna. Det är inte svårt att sätta sig in i hur 1800-talets arbetare kände. Maskinerna var hotet. De tog jobben från arbetarna. Men sedan dess har mycket hänt. Utvecklingen har gått framåt. Vi jobbar allt smartare, allt effektivare. Vi låter maskinerna jobba för oss.

För inte så länge sedan var fabriksjobb farliga, tunga och dåligt betalda. I dag producerar våra fabriker mycket mer, mycket snabbare, mycket bättre. I stället för att såga ned träd för hand har vi maskiner som gör jobbet. De anställdas arbetsmiljö och arbetsvillkor har blivit allt bättre.

Många jobb har rensats ut. Jobb som inte längre behövs. Jobb som är så kallade lågproduktiva. Det handlar om enklare, fast tunga, arbeten inom industrin, servicepersonal i handeln och yrken i tjänstesektorn. Som hembiträden. Fast, den senare kategorin har under de senaste åren fått ett uppsving efter Rut-avdragets införande. Och här syns skillnaden mellan en politik som syftar att bygga ett samhälle starkt, och politik som syftar till att öka klyftor mellan människor. Den politik som arbetar för att öka antalet lågproduktiva jobb är en politik där "lönespridning" klassas som det åtråvärda. Den politik som tvärtom vill se hela samhället gå framåt satsar i stället på omställning, på att minska antalet lågproduktiva jobb till förmån för högproduktiva.

I rapporten från Stiftelsen för strategisk forskning framgår att under åren 2006 till 2011 försvann vart tionde jobb på grund av automatisering, och det är en utveckling som inte ser ut att förändras, strukturförvandlingen kommer att fortsätta. En studie från Oxford University från 2013 visar att mer än hälften av alla jobb i Sverige är i farozonen för datorisering. Arbeten som kassapersonal, vissa industrijobb och rutinmässiga tjänstemannajobb kommer att automatiseras, försvinna. Vi kommer att låta maskinerna göra jobbet. Samtidigt kommer nya jobb att skapas.

Arbeten inom data och it kommer att bli allt fler. Under åren 2005 till 2012 ökade antalet programutvecklare med 43 procent, och de kommer att öka än mer. Vi kommer att få se allt fler datavetare, ingenjörer och säljare. Men även yrken som sjuksköterskor, frisörer och personliga tränare kommer att öka, enligt rapporten. Det är yrken som är svåra att automatisera, då de kräver mänsklig kontakt.

Vi behöver levande människor på vår arbetsmarknad. Men vi ska inte rädas robotarna. Vi ska omfamna dem.

Vi ställer om. Det är att föra samhället framåt.