Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omfattande krav för motorbana i Tierp

För att det ska bli en motorbana vid Tierps flygfält måste flera miljökrav uppfyllas.

Det får inte bullra för mycket och antalet tävlingsdagar begränsas.

Annons

Tidigare har kommunen gett Tierp Arena AB förhandsbesked om bygglov. Nu har planerna också nagelfarits mot miljöbalken. Kommunen har i ett föreläggande punktat upp 22 saker som bolaget måste uppfylla för att få bygga banan.


Krav på högsta ljud
Under dragracingtävlingar får det vara en högsta ljudnivå vid bostads- eller fritidshus på 90 decibel A. De närmaste husen ligger ett par hundra meter från banan.
– Jag har pratat med Arbetsmiljömedicin. De känner inte till några dokumenterade hörselskador under så kort tid som det här, fem till åtta sekunder, och med den ljudnivån, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Henrik Jokijärvi.
Ett annat mått är socialstyrelsens allmänna råd vid bedömning om det är en olägenhet för människors hälsa. De anger en högsta ljudnivå på 110 decibel A på platser eller lokaler där både barn och vuxna vistas. På samma ställe ska det över tid vara högst 97 decibel A.
Det får vara högs sex tävlingsdagar per år, ej påsk- och midsommar, slår kommunen fast. Kraven gäller också den halkbana som planeras på fältet. Bullret vid husen får vid övningskörning inte överstiga 55 decibel A.
– Arbetsmiljöverkets riktlinjer är att man ska använda hörselkåpor vid en ljudnivå på 80 decibel A och en exponering av åtta timmar per dag, berättar Jokijärvi.


Främst dagtid
Övningskörningen får huvudsakligen bedrivas under dagtid. Två kvällar per månad och sex helgdagar per år tillåts också.
Tierps Arena måste en månad före varje säsongsstart redovisa ett program för motorsportsverksamheten till kommunen och närboende som vill detta. På banan ska det vara bullerreducerande skydd samt absorbtionsmaterial som tar upp spill och läckage.
Bolaget ska ett halvår innan start redovisa hur avlopp, spill och dagvatten tas om hand. Vidare måste de tre månader innan igångsättandet redovisa vilken beläggning det är på banan och vilka kemikalier som används.
Vad händer om bolaget inte uppfyller alla punkter?
– Det är svårt att säga, det är inte så att vi har en checklista. Men det kan väl bli allt från ytterligare förlägganden, till förbud och åtalsanmälan, svarar Jokijärvi.
Föreläggandet behandlas i kommunstyrelsen på tisdag. Förhandsbeskedet om bygglov är överklagat till länsstyrelsen.