Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omhändertagna barnen tillbaka hos föräldrarna

Föräldrarna friades från misstankarna om sexuellt övergrepp.

Nu har också förvaltningsrätten avslagit kommunens ansökan om omhändertagande av deras barn.

– Vi överklagar inte domen, säger Hans-Olov Frestadius (S), ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden.

Annons

Fallet med föräldrarna som fick sina barn omhändertagna efter misstankar om sexuellt övergrepp respektive medhjälp till övergrepp har fått mycket stor uppmärksamhet i Sandviken.

Ett stort nätverk med vänner och bekanta till paret har på olika sätt protesterat mot socialtjänstens sätt att hantera ärendet. Även enskilda politiker har engagerat sig i fallet genom att ge sitt personliga stöd till familjen.

De båda barnen har varit omhändertagna enligt LVU, lagen om vård av unga, sedan mitten av september. Men omhändertagandet är nu undanröjt sedan förvaltningsrätten avslagit individ- och familjeomsorgsnämndens ansökan.

Utifrån den omfattande utredningen med videoinspelningar, läkarundersökningar, förhör och samtal för förvaltningsrätten ett långt resonemang i ett sex sidor långt domskäl.

Slutsatsen är att föräldrarna haft en bristande gränssättning i fråga om intimitet och integritet, men att de samtidigt visat sig vara insiktsfulla och i övrigt utrustade med förmåga att ge barnen en god omsorg.

Någon påtaglig risk för att barnens hälsa och utveckling kan komma att skadas finns därför inte enligt förvaltningsrätten, som därmed alltså gör en annan bedömning än det utskott inom Sandvikens kommuns individ- och familjeomsorgsnämnd som ansökte om LVU.

Hans-Olov Frestadius, ordförande i både nämnden och utskottet, har tagit del av domen.

– Jag kan inte kommentera innehållet. Men vi kommer inte att överklaga domen hos kammarrätten, säger han.

Har ni gjort en felbedömning?

– Nej, det tycker jag inte. Utifrån den utredning vi hade att ta ställning till anser jag fortfarande inte att vi hade kunnat agera annorlunda.

Varför väljer ni då att inte gå vidare?

– Förvaltningsrätten har gjort en annan bedömning och då får det stanna där.