Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omkomna arbetskamrater hedrades med tyst minut

I maj dog tre byggnadsarbetare på jobbet.

På onsdagen höll arbetarna vid bygget av den nya pannan på Korsnäs en tyst minut för att hedra de omkomna.

– Det är tragiskt, det ska inte få hända, säger lagbasen Daniel Palm.
Så sent som för en månad inträffade en allvarlig händelse vid bygget på Korsnäs. En 20 meter hög byggkran rasade.
– Någon hade kunnat dö om han fick den på sig, det var ju några ton som rasade ned, säger Daniel Palm, som basar över 20 betongarbetare på Brinkab.
Den här gången gick det bra, ingen människa skadades. Kranföraren blev chockad, men är åter på jobbet.


Mer stressat
Förra året miste tolv arbetare livet på svenska byggarbetsplatser. Fackförbunden Byggnads och IF Metall hade inför onsdagen utlyst en tyst minut på alla deras arbetsplatser. På Korsnäs samlades ett 60-tal byggnadsarbetare klockan 12 för en stunds gemensam tystnad till minne av de omkomna i den senaste tidens dödsolyckor på byggen i Sverige.
– Jag vet inte vad det är som har gått fel, förmodligen är det stressen, som allt annat, säger Daniel Palm.


Han har under sina tolv år i byggbranschen sett att arbetsvillkoren blivit tuffare för byggföretagen.
– Det har blivit mer stressat, helt klart. Det ska hållas tider, och det ska helst bli klart innan man har hunnit börja, säger han.


Själv har han varit förskonad från allvarliga olyckor, även om han en gång ramlade ned från en byggställning och blev sjukskriven i två veckor.


Byggtiderna viktigast
Byggnads anser att byggföretagen måste ställa högre krav på säkerhet. Fackförbundet kräver också att Arbetsmiljöverket får mer resurser till inspektioner av farliga arbetsplatser.
– Men det absolut viktigaste är byggtiderna. Byggtiderna måste förlängas för varenda byggnadsarbetare får dagligen höra att de ligger efter. Det skapar stress, de känner att de ligger efter, att de gör för lite. Då frågar de sig ’varför ska jag sätta upp det här skyddsräcket, det tar ju två timmar, det är ingen som ramlar här’, säger Lars Lundberg, ordförande i Byggnads avdelning 26 Gästrikland.