Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Omöjligt driva Gysingelänken vidare utan stöd från Sandvikens kommun”

– Utan kommunbidrag är det helt omöjligt att driva Gysingelänken vidare. Det säger Mats Ehn i busskooperativet som driver trafiken på sträckan Österfärnebo-Uppsala.

Som Arbetarbladet berättade i går är nu Sandvikens kommun inne på att sluta ge ekonomiskt stöd till den så kallade Gysingelänken som förbinder Österfärnebo-Gysinge med Uppsala och i förlängningen Stockholm.

– Det är helt avgörande för om vi ska ha någon trafik i framtiden. Utan stöd från kommunen är det helt omöjligt att fortsätta, säger Mats Ehn.

Han har under de senaste dagarna jagat tillväxtnämndens ordförande Jimmy Rödlund för att försöka få honom och övriga politiker i tillväxtnämnden att tänka om inför mötet på tisdag.

– Den här trafiken är väldigt viktig för vår kommundel där vi bland annat har två folkhögskolor med riksrekrytering.

Ett av argumenten för nekat bidrag till linjen är att resandeantalet sjunkit sedan det ideellt arbetande kooperativet tog över.

– Det är inte så konstigt eftersom vi saknat medel till marknadsföring och dessutom inte varit med i några tidtabeller, säger Mats Ehn.

– Men, konstaterar han, vi har trots det ändå haft mer än 1 000 resande på årsbasis. Vi har dessutom visat att det går att driva en daglig trafik för så lite pengar som 100 000 kronor för ett helår. Det är bara en fjärdedel av vad Sandvikens kommun betalade för Gysingelänken under 2007.