Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omskakande om blodig slakt på delfiner

I somras besökte jag för första gången Kolmårdens delfinarium. Det var en småtrevlig upplevelse med Markoolio som förinspelad lustigkurre mellan de dresserade delfinernas konster. Efter att ha sett ”The cove” skäms jag.

Tv-delfinen Flippers skapare Ric O´Barry har vigt hela sitt liv åt delfinerna. Men under resan har en viktig vändpunkt ägt rum. Det var när han insåg att vi människor luras av delfinernas leenden, de trivs inte i fångenskap. Sedan den dagen har O´Barry blivit arresterad flera gånger när han försökt frita delfiner.

Det stora avslöjandet i ”The cove” handlar dock om den japanska delfinjakten. I fiskestaden Taiji fångar yrkesfiskare in delfiner och tumlare i tusental. De finaste väljs ut och säljs till delfinarier världen över för miljonbelopp. Vad som händer med de ratade djuren är de japanska myndigheternas väl bevarade hemlighet. Med Ric O´Barrys hjälp lyckas ett amerikanskt specialkomponerat team dokumentera det som hittills dolts för världens ögon: Den stora slakten i dödsviken. Bilderna är verkligen omskakande och blodigare än den värsta splatterfilm.

Det blir ett effektfullt motargument mot de patetiska försök att försvara delfinjakten som Japan ägnar sig åt i den tandlösa Internationella valkommissionen.

Dokumentära bilder är oslagbara om man vill nå genomslag och bilda opinion. ”The cove” har också lyckats skaka om rejält på den världspolitiska scenen. Det är dock lite oklart om fokus hamnat helt rätt när man bara fokuserar på slakten i den japanska dödsviken. Tankarna går lätt till den enorma köttindustri som vi själva är en del av. Kanske är delfinerna mer intelligenta och högre stående än kossorna, men varför blir massavrättningen av 25 000 delfiner egentligen värre än den som genomförs på våra egna slakterier?

De inblandade själva medger att ”The cove” är lite av en dokumentärfilmernas ”Ocean´s eleven” där spänningen ligger i den kuppartade smygfilmningen. Kanske blir slagsidan ditåt lite för stor.