Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önskar en gemensam satsning på lärarna

Inför de stundande budgetförhandlingarna inom alliansregeringen för Folkpartiet Liberalerna fram krav på satsning på lärarna. Bakgrunden är att läraryrkets status och attraktionskraft har sjunkit kraftigt under ett par årtionden.

Annons

Alldeles för få toppstudenter vill bli lärare. Det är inte bra för Sveriges framtid - läraryrket är av strategisk vikt om vi ska hävda oss väl i den internationella konkurrensen. Det är nog få som skulle motsäga denna analys av lärarnas betydelse och vill man göra läraryrket mer attraktivt måste man vara beredd på att höja lärarlönerna. Därför bör staten medverka till att skapa utvecklings- och karriärmöjligheter inom läraryrket med en tydlig löneutveckling.

Staten är dock inte arbetsgivare åt lärarna utan det är kommunerna, så ska satsningen på lärarna verkligen bli något måste även kommunerna vara beredda på att höja lärarlönerna. Förhoppningsvis vill kommunerna tillsammans med staten satsa på sina lärare. Det som dock skulle kunna hindra kommunerna från att satsa på sina lärare är att övriga anställda kräver kompensation för de högre lärarlönerna och därmed urholkar de ekonomiska möjligheterna för kommunerna att lyfta lärarna. Överhuvudtaget måste övriga aktörer på arbetsmarknaden acceptera att de inte kan få kompensation för de högre lärarlönerna.

Om alla parter (staten, kommunerna och övriga aktörer på arbetsmarknaden) vill så kan läraryrket få den statushöjning som Sverige så väl behöver för klara konkurrensen från utlandet. Fråga är bara om alla parter är villiga till en sådan satsning?

Per-Åke Fredriksson
Oppositionsråd för Folkpartiet Liberalerna i Gävle

Mer läsning

Annons