Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önskas hyra: omöblerad hangar

Annons

Alla verkar överens.

Rörelsekänsliga kontroller är grejen.

Nu behöver vi spelare bara slänga ut möblerna eller skaffa hangar.

Konsekvensanalys. Tråkigt ord, bra grej att göra.

Säg att det ska spelas en fotbollsmatch.

Tränarna går igenom taktiken på tavlor med fotbollsplaner uppritade på.

Spring dit om det är si, spring dit om det är så, ok?

När spelarna till slut springer ut på planen i verkligheten är den en skog. Tränarnas taktik hade nog funkat på Wembley men kanske inte på en igenväxt plan i Grönböle med hängbjörkar i straffområdet.

Tänkte nån på det? Fanns verkligheten med i beräkningarna när man la upp taktiken?

Man undrar hur tankegångarna går i spelbranschen där alla nu satsar stenhårt på rörelsekänsliga kontroller.

Oklart hur det började. Med Sonys Eyetoy-kamera? Nåt annat före det?

”Doesn’t matter”.

Genombrottet kom med Nintendo Wii och nu hakar alla på. Vi ska röra oss framför konsolerna, jogga på stället, boxas i luften med kontroller i händerna eller fastspända på låren.

Det kräver utrymme.

Det spelutvecklarna tycks ha bommat är att vi inte har våra spelkonsoler i hangaren. Vi har inte ens hangarer för sjutton, vi har möblerade vardagsrum.

Och vad finns det i normala vardagsrum? Jepp. Möbler.

Jag kommer att tänka på Peter Dalles uppfinnare i Lorry, han som varje lunch hade en smart uppfinning. Det var bara en detalj som sabbade alltihop, varje gång, vilket gav oss en långlivad oneliner:

– Tänkte inte på det, hej då!

Har man sett trailern för till exempel EA:s Wii-spel ”Grand slam tennis” (filmad i en studio av hangarstorlek) inser man att en sådan tennismatch i vardagsrummet egentligen bara kan sluta med katastrof.

Man ska springa i sidled och djupled och svinga som i verkligheten och det skulle vara förödande för 1.) golvlampan till höger, 2.) bokhyllan till vänster, 3.) pelargonerna i fönstret, 4.) kaffemuggar, chipskål och fjärrkontroller på vardagsrumsbordet, 5.) vardagsrumsbordet, 6.) alla andra möbler och 5.) allt annat som finns i vardagsrummet.

Jag är skeptisk (oj, där dök det upp en annan seglivad Lorry-replik). Jag vill sitta i tv-soffan när jag spelar spel. Koppla av efter jobbet och tennismatchen (till exempel, det kan vara en tur i spåret också, eller ett gympass).

Vad är det för fel med att trycka på knappar? Det kan räcka med att vicka lite på kontrollen om det behövs (i kurvor till exempel).

Eller så slänger vi väl ut möblerna då. I så fall finns det bara en sak att säga:

Tänkte inte på det, hej då!

Annons