Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önsketänkande om apoteken

Sören Hedlund, FP-politiker och före detta apoteksanställd, har skrivit ett svar på Cecilia Widegrens och Margareta B Kjellins debattartikel om det slopade apoteksmonopolet (Arbetarbladet 17 juli).
Han är inte lika entusiastisk som de två M-politikerna.

Annons

Jag blir så trött och bedrövad över den totala okunnighet, som dessa kvinnor visar.

Orsaken till att vi haft ett statligt monopol i 39 år är en utredning från Apotekaresocieteten 1968, som visade att med dåtidens privata apotekssystem, vilket var ett privat monopol, hade man inte ekonomiska möjligheter att reformera kassasystem, datasystem och lokalförnyelse.

Efter förslag av ensamutredaren, apotekaren Rune Lönngren fick staten ta över verksamheten. Och man fick ta över risiga lokaler, ålderstigen inredning och gav innehavarna rundligt betalt för i många fall rent skräp. Men naturligtvis fanns det också goda undantag.

Detta är bakgrunden varför jämförelser med Kuba och Nordkorea är helt irrelevanta.

När nu staten träder tillbaka efter en kort parentes, där man under tiden byggt nytt, flyttat till bättre lägen, introducerat Europas i särklass bästa datasystem, där det är möjligt genom samarbete med Landstingssverige att hämta ut receptmedicin varhelst man befinner sig i landet, kan jag med säkerhet påstå att detta gäller inte på Kuba eller i Nordkorea.

En skillnad mot tidigare är att kravet att ha apotekarexamen för att äga apotek är borta, vilket är oroande.

Apoteken i Sverige drevs i ett privat monopol från 1600-talet till 1970 och aldrig klagade någon moderat (Högerpartiet) på den tidens ordning. Så – monopol som monopol.

före detta apoteksanställd

Mer läsning

Annons