Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 förslag som förbättrar socialtjänsten

                                                                                      

Läget inom socialtjänsten är allvarligt och det krävs omedelbara åtgärder.

Annons

Därför har Vision tagit fram 100 förslag för framtidens socialtjänst. Arbetsgivare, politiker och fackförbund måste nu hjälpas åt att stärka grunden för socialtjänsten i Gävle kommun.

Säkra en stabil grundbemanning, bestäm ett maxtak för antalet ärenden per handläggare, ge nyanställda rätt introduktion och ta tillvara medarbetarnas kompetens. Det är några av de förslag som finns med i en rapport kring framtidens socialtjänst som Vision sammanställt. Rapporten, ”100 röster om framtidens socialtjänst”, bygger på förslag från våra medlemmar inom socialtjänsten – de som kan verksamheten allra bäst.

Socialtjänsten saknar i dag flera av de grundläggande resurser som krävs för att hjälpa de barn och vuxna som är i behov av stöd. Larmrapporterna ledde nyligen till att regeringen kallade till ett möte med såväl fackförbund, arbetsgivare och andra experter. Den nationella dialogen syftar till att stärka socialtjänsten – att bryta den nedåtgående spiralen som drabbar såväl medarbetare som de människor som behöver hjälp från socialtjänsten.

Det handlar om att arbetsbelastningen måste vara rimlig och att det behövs ett nationellt mått för antalet ärenden per handläggare i socialtjänsten, att nyanställda får rätt introduktion, att IT-systemen reformeras, att chefer avlastas och får tid att vara närvarande ledare och inte minst att regeringen tillsätter en socialtjänstkommission som ser över hela socialtjänsten.

Men för att lyckas behövs lokala initiativ även i Gävle kommun. Initiativ som leder till förbättringar på arbetsplatserna inom socialtjänsten. Som ger medarbetarna tid och möjlighet att göra ett professionellt arbete.

Vi vet att mycket arbete redan är på gång inom socialtjänsterna runt om i landet. Visions medlemmar har till exempel bidragit till en socialsekreterarkommission i Göteborg, initierat en lokal dialog mellan politiker och tjänstemän i Nyköping och i Sundsvall har man startat ett nätverk för en förbättrad socialtjänst. Nu undrar vi, hur kan Vision och arbetsgivaren tillsammans förbättra situationen i Gävle kommun?

Sten Öberg

ordförande Vision i Gävle kommun

Veronica Karlsson

förbundsordförande Vision

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons