Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholen är även inkörsport till haschmissbruket

Annons

I dagarna har vi kunnat läsa och höra i lokala massmedierna att det förekommer haschmissbruk bland elever på en namngiven högstadieskola, Stigslunds- skolan, enligt rektor. Han har, klokt nog, sänt ut brev till de närmast berörda, vad gäller eleverna, nämligen deras föräldrar. Detta efter det att en förälder, också klokt nog, kontaktat skolan för att berätta att hennes barn använde hasch. Då stod det klart att det var fler som använde narkotika.

Kommunens drogsamordnare Jonny Gustavsson bekräftar att det är ”flera högstadieskolor som har hört av sig och vill att vi ska komma”. Jonny Gustavsson säger vidare att det är en alarmerande ökning av antalet pojkar som prövat narkotika. Vad gäller flickorna så har alkoholanvändningen ökat. Likaså att det framkommit att det förekommer alkoholmissbruk bland yngre elever på kvällarna. Sammanfattningen av detta är, att enligt Jonny Gustavsson ”De flesta som prövar hasch gör det när de inte är nyktra” det vill säga druckit alkohol. Och han är även kritisk och självkritisk när han tillägger: ”Varken polisen eller Gävle kommun har någon aktiv störningsverksamhet mot droger bland ungdomar”. Han efterlyser, som en dröm att polisen kunde bilda en ny narkotikagrupp i samverkan med socialtjänsten.

Frågan blir: går det att minska alkoholanvändningen? Som det visar sig i det jag här beskrivit, förutom allt annat som alkoholen medverkar till av kvinnovåld, rattonykterhet, misshandel, våldsbrott, våldtäkter, familjekonflikter och barns utsatthet är även alkoholen inkörsporten till andra droger som narkotika.

Svenskarnas alkoholkonsumtion har ökat med 30 procent under de senaste tio åren. I dagens läge räknas det att det konsumeras strax under tio liter ren alkohol per person över 15 år vilket är en oacceptapelt hög nivå.

En förklaring till den ökande alkoholkonsumtionen har varit slopandet av införselkvoterna vid utlandsresor. En annan förklaring är internethandeln med alkohol som efter en dom i EG-domstolen blivit tillåtet i Sverige och därmed också Gävle. Risken med detta visar sig i att denna liberalisering av den restriktiva alkoholpolitiken ger ökad tillgänglighet och en försämrad ålderskontroll. Internetspriten körs direkt hem till dörren. Hur är då ålderskontrollen?

Det finns goda exempel och initiativ i landet, till exempel i Växjö, där man genom systematiserat polisarbete i princip utrotat langningen till ungdomar. Det är ett arbetssätt som nu börjar användas på flera håll i landet.

En viktig åtgärd är naturligtvis också ett ökat vuxenansvar.

Det är ju vuxna som säljer alkoholen, det är vuxna som köper alkoholen, det är vuxna som langar alkoholen till minderåriga.

Detta måste vi lyfta upp i våra dagliga samtal och bli konkreta, eller hur? Det är en folkhälsofråga.

Min fråga till slut blir – inför det vi upplever av ökat drogmissbruk av både alkohol och narkotika till oss föräldrar/vuxna:

Är vi alla vuxna beredda att ta detta på högsta allvar, kanske bilda nätverk kring detta? För vi älskar ju våra barn och ungdomar.

Och frågan till kommunen totalt och övriga myndigheter som polis och socialtjänst:

Är ni beredda att sätta in den ”störningsverksamhet mot droger bland ungdomar” som drogsamordnaren Jonny Gustavsson efterlyser och att polis och socialtjänst i samverkan bildar en narkotikagrupp och att likt exemplet i Växjö arbeta systematiskt mot langning?

Roland Ericsson, c

oppositionsråd och ledamot i socialnämnden i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons