Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla elever som har rätt till skolskjuts ska få det


Svar till Alliansen om skolskjuts till Selmaskolan

Annons

Skolskjuts är en fråga som griper direkt in i barns och vårdnadshavares vardag. Hur kommer mitt barn till skolan? Har mitt barn en trygg väg till skolan? Frågor som vi politiker i utbildningsnämnden ska bära med oss.

Jag som ordförande har ett extra stort ansvar. Jag vill göra det klart att alla som har rätt till skolskjuts ska få det. Det är också en självklarhet att de politiska beslut som vi fattar i Utbildningsnämnden måste utgå från insikten att besluten påverkar de som berörs och att berörda måste få tydlig information.

Det finns alltid saker som kan bli bättre kring skolskjuts. Det handlar bland annat om de elever som går på särskola och i särskilda undervisningsgrupper. Dessa elever har ofta särskilt stora utmaningar och då måste samhällets stöd vara som tydligast. De behov barnen har av olika typer av skjutsar måste därför vara i fokus.

Den översyn av kommunens skjutsar som nu sker handlar om precis detta. Den är viktig. Översynen borde ha gjorts tidigare och information kring processen borde ha varit tydligare. Här finns anledning till självkritik. Det finns dock en bred politisk enighet om översynen vilket är positivt. Precis som det finns enighet kring den överenskommelse om att skolskjutspraxis, i till exempel särskola, ska tillämpas som tidigare tills dess att översynen genomförts.

Om en elev ska få skolskjuts beslutas av opolitiska tjänstemän. Tjänstemännen ansvarar för att handläggningen blir rättssäker utifrån de lagar och riktlinjer som politiker beslutar om. Den överenskommelse som finns är bra men jag tror den behöver bli tydligare. Det är ett politiskt ansvar att göra dessa förtydliganden så att elever och vårdnadshavare på exempelvis Selmaskolan får en skjuts som utgår från deras behov och förutsättningar. Jag kommer att ta det ansvaret och direkt ta upp frågan med övriga partier i utbildningsnämnden.

Martin Vadelius (S)

ordförande

utbildningsnämnden Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons