Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla har rätt till kultur

Gävle kulturhuvudstad 2014 – för en del en utopi men för mig och många andra en högst verklig realitet.

Annons

Under Almedalsveckan kommer briggen Gerda Gefle besöka Visby tillsammans med många av kommunens politiker. I den här frågan står Gävles politiker enade – Gävle ska bli Europas kulturhuvudstad 2014.

Jag tycker att det är viktigt att vi lyfter blicken och gör den här satsningen. Det är inte bara Stockholm och andra huvudstäder som ska få möjligheten att bli kulturhuvudstad. Gävle kommun har ett geografiskt läge mitt i landet med kust och hav och ett väl utvecklat kulturliv kopplat till en besöksnäring som skulle göra många kommuner avundsjuka.

Kulturell allemansrätt handlar om att alla ska ha rätt att utöva och njuta av kultur. Här kan Gävle bli en vattenledare för Europeiskt kulturliv. Sverige är välkänt för sin allemansrätt och genom att applicera den på kulturområdet är en logisk utveckling – här har Gävle en viktig roll att spela. Kulturell allemansrätt handlar om att göra medborgarna med delaktiga i alla former av kultur.

Kulturhuvudstadsprojekt är en stor investering för kommunen. Under de tre första kandidatåren kommer kommunen att satsa 5,5 miljoner kronor.

Enligt en undersökning som gjorts i Luxemburg, den nuvarande kulturhuvudstaden, har varje satsad krona gett två kronor tillbaka. Blir Gävle kulturhuvudstad är det en nationell angelägenhet och statliga pengar kommer att satsas i Gävle.

Under Almedalsveckan kommer jag tillsammans med många av Gävles politiker jobba stenhårt för att marknadsföra Gävle som kulturhuvudstad. Det kommer att bli musikalisk underhållning under ledning av Sigge Hill – men också seminarier och föredrag om vad Gävle har att erbjuda.

Så har ni vägarna förbi Almedalen – kom och stöd Gävles kandidatur som kulturhuvudstad 2014. En kulturhuvudstad för allas rätt till kultur i Gävle och Europa.

Sinikka Bohlin

, s

riksdagsledamot från Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons