Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen Gävle säger nej till en ny sjukskatt

Annons

Sveriges rödgröna regering föreslår att arbetsgivarna ska stå för 25 procent av sjukpenningen för anställda som är sjukskrivna i mer än 90 dagar. Detta skulle i praktiken innebära en ny skatt för arbetsgivare som är orimlig.

Det säger sig själv att ytterligare kostnader för arbetsgivare gör det svårare för arbetsgivare att anställa. Försvårade anställningar riskerar i sin tur att färre personer blir anställda och att fler hamnar i utanförskap. För att tala klarspråk anser vi att förslaget inte alls är bra då det är direkt jobbfientligt.

Förlaget har även varit ute på remiss, och kritiken har varit väldigt omfattande, inte minst från de mindre företagen, men också från offentliga arbetsgivare i kommuner och landsting/regioner. Likaså från andra delar av näringslivet och fackförbund.

Kritik har också riktats från flera handikappförbund. Mer exakt påpekar de att det finns en uppenbar risk för att personer med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom kommer att få det ännu svårare på arbetsmarknaden om förslaget genomförs.

Endast fem av 81 remissinstanser är positiva, och en majoritet av riksdagens partier är emot förslaget, där Vänsterpartiet är det senaste som fört fram kritik. Det här visar bara att motståndet mot den rödgröna regeringens politik på det här området är stor.

Vi i Alliansen Gävle står alltid upp för företagande och kräver därför att den rödgröna regeringen drar tillbaka sitt förslag. Om den rödgröna regeringen menar allvar med sina ambitioner kring jobbskapande bör de följa vårt och många andras råd.

Alliansen Gävles kommunalråd

Inger KällgrenSawela (M)

Helene Åkerlind (L)

Ann-Helen Persson (C)

Jan Myléus (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons