Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älvkarleby i centrum för världens blickar

Annons

På lördag delas Stig Dagerman-priset ut i för 13:e året i rad. I år går priset till fransmannen Jean-Marie Gustave Le Clézio som i år även kommer att tilldelas Nobelpriset i litteratur. Det är inte första året som Stig Dagerman-sällskapet har lyckats att dela ut Dagermanpriset till årets Nobelpristagare. 2004 fick Elfriede Jelinek Stig Dagerman-priset och senare samma år fick hon även ta emot Nobelpriset.

Sverige är dock ett litet språkområde. Vi kommer inte att kunna exportera svensk kultur till världen om vi slutar skriva på svenska. Vi satsar därför, tillsammans med övriga allianspartier, särskilt på barn och ungdomars språkinlärning genom den så kallade läsa-skriva-räkna satsningen och Skapande skola.

Språkkunskaper är mycket betydelsefulla för kommunikation mellan människor och för att alla ska känna sig delaktiga i samhället.

Språket är inte bara grammatik och meningsbyggnad. Det är också en skatt av referenser som finns samlat i vårt gemensamma litterära arv. Litteraturen berikar vårt inre liv och hjälper oss att utveckla ett rikt språk. Författare som Strindberg och Selma Lagerlöf är tyvärr inte kända och lästa av alla ungdomar i svensk skola. Därför vill vi säkerställa att alla elever ska komma i kontakt med litteraturens viktigaste svenska och internationella verk i skolan i form av en läslista, en så kallad litteraturkanon.

På samma sätt som man bär kunskap och bildning med sig genom hela livet möter man människor och deras verk som stannar kvar och blir en del av ens liv. Stig Dagerman är en författare vars minne lever vidare i våra liv. Vi kan se fram emot en välbesökt kyrka i Älvkarleby på lördag!

Cecilia Wikström, fp

riksdagsledamot, Uppsala

Ann-Cathrin Larsson, fp

folkpartiet i Älvkarleby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons