Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än finns mer att göra

Annons

Veckan efter politikerveckan i Almedalen är årets lugnaste politiskt sett.

Ledarskribenter – oavsett om de har varit på plats i Visby eller inte – summerar vad som sagts och drar slutsatser om det som inte hänt. Vissa kommentarer och slutsatser är helt förutsägbara. Andra inte. Briggen Gerda och Gävles politiska ledning var för första gången på plats och visade upp Gävles satsning på att bli kulturhuvudstad. Salut sköts, den chockrosa ballongbocken kapsejsade, ett drama som uppmärksammats av flera lokalpolitiker i Gävle.

Redarföreningens representanter som jag träffade vid ett av många samtal med olika lobbyister saknade Gävle i den pågående sommarkampanjen som syftar till att attrahera ungdomar och äldre att jobba inom sjöfartsnäringen. Varför kampanjbåten Ymer inte välkomnas av vänsterledningen i Gävle men i 18 andra hamnstäder är en stor gåta. Gävle som fortfarande har stora bekymmer med sysselsättningen behöver ta alla chanser för att göra sjöfarten och hamnen synlig. Eller vad säger Carina Blank och Hans Wahlström?

Almedalstalen innehöll samhällskritiska analyser och slutsatser. Göran Hägglund kritiserade Sverigedemokraternas människosyn som graderar människors värde. En människosyn som delar in människor efter vad man heter och vilka helger man firar. Massor av applåder gavs till Hägglund för detta.

Överraskande omprövningar lanserades. Mona Sahlin meddelade att s nu accepterar alliansens fastighetsskattereform med några mindre undantag. Därmed får Raimo Pärssinens beslut i maj att återta sin kritiska interpellation i riksdagen om fastighetsskatten sin förklaring. Och den kritik som vänsterledarskribenter under året framfört mot fastighetsskattereformen har varit bortkastat arbete.

Nu är snart alla politiska partier med på båten. Men Lars Ohly och Ulla Andersson torde fortsätta att slåss för återgång till straffbeskattningen av landets småhusägare.

Och löntagarna känner till att s också stöder alliansens jobbskatteavdrag. Frågan är vilken ställning vänsterpartiet och miljöpartiet tar i dessa frågor. Lars Ohly ställdes förra veckan utanför oppositionens utspel och Maria Wetterstrand talade sig varm för kepsar i skolorna och kritiserade den minoritet som fått bestämma för mycket: vita heterosexuella män. Vad kan de tre oppositionspartiledarna månne enas om?

Rubrikerna i Gävletidningarna Almedalsveckan har handlat om: Svenska pensionärer näst lyckligast i Europa. Gävleborgarna, före 2006, flest mest marginaliserade i landet. Gävleborgs bilister sämst i landet på att hålla avståndet till framförvarande fordon. Låg skattemoral hos svenska 70-talister. Rekord på svensk arbetsmarknad. Matpriserna stiger. Öppna Limön. Köer inom särskilt boende.

Ett brett spektrum med samhällsfrågor av skilda slag.

Lösningen är i händerna på olika aktörer. Och att öppna Limön och Eggegrund för Gävleborna och besökare måste det finnas pengar för, särskilt som alla Almedalsbesökare bjöds på fri entré på Gerda, medan övriga riggade båtar i Visby hamn tog betalt för ett besök.

I semestertider fokuseras på väder och vind. Många förväntningar ska realiseras. Under många somrar har arbetslösa oroat sig för sysselsättningen och försörjningen efter att surströmmingen och kräftorna intagits och höstmörkret infunnit sig. Men i år är arbetslösheten i Gävleborg den lägsta på 16 år. Hurraropen ljuder. Orosmolnen skingras. För med hög sysselsättning finns mer välfärd att fördela. Gävleborg har dock den tredje högsta arbetslösheten i landet. Så än finns mer att göra. För den enskilde, företagen, kommunen och regeringen.

Två viktiga reformer har varit vårdnadsbidraget och tandvården. Mona Sahlins kritiserar vårdnadsbidraget och sa i sitt Almedalstal att det är ett ”bidrag för vård av frisk man”. Sahlins hugg och slag mot alla ansvarstagande pappor visar på brister i den seriösa argumentationen.

Men sosseledarna i Gävleborg är sin partiledare trogen och vill inte införa vårdnadsbidrag i sina kommuner. Men i hälften av landets kommuner kommer föräldrarna att få del av denna valfrihets- och rättvisereform. Och barnen får mer tid med sina föräldrar. Reformen blir ett dragplåster för dessa kommuner för att locka till sig nya familjer.

Almedalsveckan nästa år, fyra veckor efter valet till Europaparlamentet, och veckan 2010, elva veckor före valet 19 september, kommer sannolikt att samla de flesta av landets politiker och opinionsbildare. Utspelen kommer att dugga tätt. Löften ställs ut som sedan ska infrias. Efter- och förvalsanalyser kommer att blandas med företagarnas, fackens och de ideella organisationernas intensiva opinionsbildning.

Lennart Sjögren

partisekreterare, kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons