Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvaret för fullständiga beslutsunderlag vilar på dig, Roger Persson!

Svar till Roger Persson 25 juni ”Därför säger vi ja till att förvärva Samkrafts tillgångar".

Annons

Så sent som för ett år sedan skrev Gävle kommun ner värdet av sina aktier i Samkraft AB till noll kronor. Sammantaget har kommunen skrivit ner sina aktier i Samkraft AB med 32 328 000 kronor.  För ett år sedan gjorde du, Roger Persson, samma analys som oss, folkpartister, moderater och kristdemokrater. Den bedömning vi då delade var att bolaget hade så litet värde så att våra aktier helt skulle skrivas ner.  Min fråga till dig är vad är det som har förändrats? Om bolaget i dag är värt 190 miljoner kronor är det då helt lagligt att bokföra våra aktier till noll kronor?  Vi har också givit Samkrafts styrelse i uppdrag att finna en köpare så att vi tillsammans med alla de andra kommunerna skulle kunna avhända oss bolaget. Jakten på en köpare har som både du och jag vet inte fallit så väl ut.   

På ett målande sätt beskriver du Roger min vardag är som oppositionspolitiker, då du berättar att fullmäktige tvingas ta beslut och godkänna en investeringsram på 140 miljoner kronor för en ny produktionsanläggning för biogas. Du berättar att du som kommunledning, tillsammans med det rödgröna gänget, lagt fram ett förslag på denna biogasanläggning utan något som helst beslutsunderlag som visar värdering eller riskanalys av den kommande affären.  Till Gävleborna vill jag säga att det är vardagen för oss politiker i opposition att tvinga till beslut med bristfälliga underlag.  När du, Roger, framför det så tydligt som du gör kan jag inte låta bli att känna en viss oro. Skulle jag behöva känna samma oro för biogasanläggningen som för Samkraft? Frågorna som växer inom mig är vilka dokument har du och dina rödgröna kompisar fått sett rörande biogasanläggningen som inte jag fått ta del av?

 Att jämföra satsningarna på en biogasanläggning och en satsning på att ensam ta över ägarskapet av Samkraft är att jämföra äpplen och päron. Kommunen har varit delägare i Samkraft sedan 2008. Med jämna tidsintervaller har kommunen fått skjuta till medel för att bolaget inte skulle hamna på obestånd. För mig är det en gigantisk skillnad att ta över ett bolag som i stort sett visat röda siffror sedan starten mot att bygga en biogasanläggning. 

 Roger, du slutar din debattartikel med att säga att du väljer att förlita dig på de underlag som presenterats, och med det säger du att den externa utredningen inte för dig spelar någon roll. Jag vill efter din artikel avsluta med att säga, att jag till skillnad från dig Roger i framtiden väljer att inte förlita mig på att alla underlag alltid finns inför ett beslut.  Jag kommer nu än mer ihärdigt kräva bättre beslutsunderlag.

Helene Åkerlind (FP)

kommunalråd i opposition

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons