Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen en yrkesutbildning värd namnet

Annons

Lärlingsutbildningen har i många år varit satt på undantag. Företagarna har länge påpekat att kraftfulla åtgärder måste till för att vända utvecklingen. Nu finns äntligen förutsättningar för en lärlingsutbildning värd namnet.

Bristen på arbetskraft inom många hantverksyrken är stor och ökar för varje dag som går. Samtidigt närmar sig många företagare pensionen. Kunskaperna om vad olika yrken innebär blir allt sämre då det sparas in på studie- och yrkesvägledning.

Allt det här hindrar naturligtvis utveckling och tillväxt.

Målet att hälften av eleverna ska gå vidare till högre utbildning har lett till att de praktiska yrkena kommit i skymundan. Skolan och företagen lever i olika kulturer och träffas alltför sällan. Det har förstärkt myten att teori skulle vara bättre än praktiskt kunnande.

Företagarna har länge påpekat att det måste till kraftfulla åtgärder för att vända utvecklingen. Nu finns äntligen bättre förutsättningar. Redan i år införs en ny modern lärlingsutbildning på försök och kraftfulla förbättringar och förändringar av yrkesutbildning föreslås i gymnasieutredningen.

Vi är övertygade om att lärarna kommer att stimuleras av kontakter med företagare och att vi alla kommer att få nytta av att skolan och företagen samarbetar. Får dessutom ungdomarna kunskap om vad olika utbildningar leder till, vägledning in i gymnasieskolan redan under grundskoletiden och att inga återvändsgränder skapas i utbildningssystemen. Då får vi en rejäl nytändning för yrkeskunnande och entreprenörskap.

Företagaren och skolan kommer tillsammans att skapa en ny generation kunniga praktiker som har de kunskaper som dagens och framför allt morgondagens företag önskar. Dessutom kommer en hel del att bli egna företagare.

Vi ser fram emot att engagerade lärare och företagsamma elever tillsammans med företagen skapar de förutsättningar som krävs för att nå detta.

Thomas Wanke

Företagarna

regionchef Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons