Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen ett Barnahus i Gävle

Annons

Kan du tänka dig det fruktansvärda? Ditt barn – ditt barnbarn – grannbarnet – vilket barn som helst blir utsatt för någon form av våld eller övergrepp? Den tanken vill du inte ens tänka klart, eller hur? Det händer ändå.

2005 i Gävleborgs län: 226 anmälningar av misshandel mot barn i åldern 7–14 år, 32 fall av våldtäkt. Förövaren är oftast en vuxen som barnet känner väl och litar på, barnets säkerhet och trygghet. Ett barn i den situationen måste vi behandla med största varsamhet. Vi måste möta barnet på rätt sätt för att inte förstärka det fruktansvärda som det upplevt. Rädda Barnen har i många år krävt att de här barnen snabbt, och på ett professionellt sätt, får hjälp i ett Barnahus. Ett Barnahus är en trygg, barnanpassad och barnvänlig plats där alla misstankar om brott mot barn utreds, en plats där barnet bokstavligen hamnar i centrum. Där behöver barnet bara berätta om sina upplevelser en enda gång, tillsammans med en kunnig och empatisk vuxen. I medhörningsrummet alldeles bredvid, sitter polis, åklagare, läkare och socialtjänst samlade och hör samtalet direkt.

Rädda Barnen i Gävleborg vill nu rikta ett stort tack till alla som varit inblandade i arbetet runt Gävleborgs läns Barnahus. Det ska alltså placeras i Gävle och vara igång i oktober 2008. Vår önskan är att man får väldigt lite att göra där?

Rädda Barnens lokalföreningar i Gävleborg
Margareta Elensky och Sara Carlsson, Rädda Barnen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons