Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det tryckfel på utskicket?

Annons

Sverige har för närvarande en inflation på mellan fyra och fem procent.

Elhandlarna har dock totalt missat detta och dessutom missat att vi fått exceptionellt mycket vatten i år i form av regn och metervis med snö i fjällen norrut.

Jag har ett ettårsavtal på elen som går ut i höst. Som vanligt skickar Sandviken Energi ut ett nytt erbjudande med avtalslängder från sex månader till fem år. Jag börjar läsa och tror inte mina ögon. Man höjer priset med i runda slängar 58 procent på grundpriset inklusive elcertifikat, från 46,4 till 73,1 öre per kilowattimme på ettårsavtal och något liknande på det femåriga avtalet, medan procenten blir ännu högre på mellanliggande avtalslängder. Tillsammans med skatt och moms stiger priset från 91,7 öre till 125,13 öre per kilowattimme eller 36 procent på både ett- och femårsavtalen.

I mitt fall betyder detta att månadskostnaden för själva strömmen (nätet höjs säkert efter årsskiftet) stiger med 310 kronor skattade pengar. Och då är att märka att jag bor i ett mycket litet hus med extremt låg förbrukning, mindre än hälften av ordinära villaägare med direktverkande el. Den beräknade årsförbrukningen för min del är 11 150 kilowattimmar.

För ordningens skull vill jag ha ett svar eller en kommentar från Energiverket, så att jag kommer ur eventuell villfarelse att utskicket är ett tryckfel eller någon annan lapsus från företagets sida.

Lars Niska

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons