Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är jämställdheten i Sverige hotad?

Annons

I samband med att Moderaterna samlades i Malmö för det årliga Sverigemötet, ett möte där moderater från hela landet träffas, anordnade Moderatkvinnorna ett seminarium med titeln; ”Är jämställdheten i Sverige hotad”. Syftet med seminariet var att väcka debatt och öppna ögonen på oss alla, att jämställdhet inte är något vi kan förvänta oss är en självklarhet, utan något vi hela tiden måste försvara och värna.

Sverige är i dag ett av världens mest jämställda länder, något vi brukar vara stolta för och något vi många gånger ser som en självklarhet. Något vi också haft en stor ekonomisk nytta av, att kvinnor arbetar så mycket utanför hemmet som svenska kvinnor gör är en av hörnpelarna för den starka svenska ekonomin. Men hur är det egentligen, går utvecklingen framåt eller går det bakåt i Sverige i dag? 

Det finns olika svarta moln på den annars rätt ljusblå jämställdhetshimlen. Är det rimligt i ett land där kvinnor och män självklart kunnat bada i samma badhus på samma tider utan att det lett till problem, att vi nu ska skilja på badtider för de båda könen. Är det inte mera rimligt att den man som har problem med att respektera kvinnor i badhuset och på våra badplatser, helt enkelt väljer att stanna hemma. 

Är det rimligt att vi ska ha ett samhälle där kvinnor ska uppmanas att inte gå ut själva på kvällarna. Det kan inte vara ett kvinnligt problem med ett oacceptabelt manligt uppträdande. Det är något vi måste vara tydliga med, det är inte kvinnors liv som ska inskränkas utan tvärtom de män som har problem att respektera kvinnor.

Vi ska inte ha ett samhälle som går tillbaka i utveckling, tillbaka till skamkultur, där kvinnor skuldbeläggs för handlingar utförda av enskilda män. Vi behöver tvärtom en debatt om hur alla goda krafter verkar för att vi får en fortsatt utveckling, av Sverige som ett av världens mest jämställda länder. Jämställdheten har varit och är en av grundpelarna för att vi i dag är en av världens bästa välfärdsstater och där kvinnor och män samarbetar i stället för att motarbeta varandra. Bara genom att fortsätta den utvecklingen fortsätter vi att utveckla samhället.

Ann-Charlotte Granath (M)

Länskvinnoordförande Gävleborgs län

Linda Elgestad (M) 

Vice Länskvinnoordförande Gävleborgs län

Annicka Engblom (M)

Ordförande Moderatkvinnorna

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons