Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är kulturhuvudstadsåret rätt investering för framtiden?

45 ledamöter i Gävle kommunfullmäktige tycks gilla Gävles nya varumärke ”Välkommen ombord” och steg ombord för att arbeta vidare med att Gävle ska bli Kulturhuvudstad 2014. Det var 19 ledamöter som sa nej och vi är två av dem som känner vårt ansvar och vill prioritera dessa 100 miljoner på annat.

Annons

Ansökan är nu på väg in och vi får besked 9 december 2008 om Gävle går vidare eller om de andra tre städerna Umeå, Uppsala eller Lund har satsat på ett annat sätt.

När vi närmar oss 9 december hoppas vi att man har sammanställt en kostnadsspecifikation på hur mycket man har lagt ut fram till dess. Om vi sedan går vidare ska vi börja nalla på dessa 100 miljonerna och det blir en ny avräkning. Vi tycker att man ska vara tydlig mot Gävleborna, oavsett om man är för eller emot och redovisa och förtydliga alla kostnader.

Så gott som dagligen kan Gävle kommuns invånare läsa att deras inbetalda skattemedel inte räcker till och neddragningar ska göras inom skola, vård, omsorg, skötsel av grönområden och vägar. Hur kan vi då förklara för allmänheten att det ska köpas kultur för 100 miljoner när vi redan har ett rikt och bra kulturliv med Gasklockorna, Länsmuséet, Konserthuset, Folkteatern, kulturskolan och inte att förglömma den estetiska linjen på Vasa- skolan. Naturligtvis måste vi fortsätta utveckla detta men då inom ramen för Kultur & fritids budget.

Vårt kulturliv i Gävle riktar sig också till alla Gävlebor, barn, unga, gamla, funktionshindrade med flera. När man hör debatten från de som säger ja tycks vi inte ha en kultur för alla i dag utan det är endast genom kulturhuvudstadssatsningen som vi uppnår det målet att nå ut och lyckas få med alla.

Om man ska lyssna på Gävleborna håller de inte med. Vi har sett protestlistor med över 4 000 namn och i en enkät svarar 88 procent att de inte vill satsa en enda krona. Vad ska man då tycka? Några tycker att det här är en fantastisk chans för Gävle att utvecklas och med tanke på att det verkar vara en ren vinstmaskin där man satsar en krona och får två tillbaka så måste det väl vara positivt. Tänk om vi kunde få det till vår kärnverksamhet också. Nej, det fungerar inte så och ingen vet om det blir några pengar från EU, landstinget, regionen eller näringslivet. Inga avtal är undertecknade.

Tänk om Gävle kunde få Sveriges, ja varför inte Europas bästa skolor. En skola där alla kan känna trygghet, glädje och få studiero. Att få ha kvar alla våra specialskolor där barn verkligen känner trygghet och får utvecklas i egen takt. En flexibel barnomsorg som passar alla familjer, studerande, företagare och skiftarbetande? Hur är det med våra äldreboenden, känner vi anhöriga oss trygga för våra äldre som finns inom äldreomsorgen, att de blir skötta och mår bra efter sina egna önskemål? Har vi en sjukvård i vårt län som är tillgänglig för alla när den behövs som mest? Har vi tillräckligt med pengar för att trygga kommande pensionsavgångar inom kommunen? Fungerar vårt trygghetssystem på gator och torg?

Ja, det finns mycket som brister när vi tittar oss runt omkring i Gävle och där vi skulle kunna satsa lite extra om vi har ”utvecklingsmedel” över. Vi vill värna om Gävlebornas pengar och prioriterar annat än att satsa på att vinna titeln som Kulturhuvudstad 2014.

två moderata fullmäktigeledamöter som röstade nej!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons