Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är regionindelningen given?

Annons

Hur ska länet utvecklas, vilken region ska vi ingå tillsammans med andra?
Länets kommuner och landsting har detta år på sig att tillsammans med andra län föreslå bildandet av en större region som bland annat kommer att ta över länsstyrelsefrågor, sjukvården och regionala tillväxt- och utvecklingsarbete.
En region där landstingsfullmäktige ersätts med ett direktvalt regionparlament omfattande en betydligt större geografisk yta. Kommer Gävleborg inte med något förslag så bestämmer regeringen åt oss senast 2015.

Efter regeringen avslagit ansökan om bildandet av "Region Svealand" 2008 slumrade frågan in. Hur många länsinnevånare känner till den här processen och är engagerade i frågan? Troligen ett fåtal, för det verkar som att till och med politiken i länet vaknat upp i sista minuten.

Nu i måndags samlades företrädare för de politiska ledningarna i Bollnäs för diskussioner i frågan. Ska det gamla förslaget på en region Svealand tillsammans med Dalarna återupplivas och även nu vara huvudspåret? Ska det breddas så att även Örebro län tas med? Ska överhuvudtaget vårt län behållas intakt eller de södra delarna åt ett håll och Hälsingland åt ett annat. Hur kommer medborgarna med i i det arbete som ska göras i år?

I den här processen är det viktigt att reflektera över länets utmaningar och utvecklingsmöjligheter. Gävleborg - ett före detta industriland, ett skogslän med stora glesbygdsområden i dess inre och som lider av en hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå, höga ohälsotal och hög landstingsskatt är knappast något andra län drömmer om att gå samman med.

Samtidigt har vi utvecklingspotential i form av en fantastisk natur, en rad smultronställen, småföretagande, gröna näringar, upplevelseturism, skapande kultur och en närmast oexploaterad kuststräcka.

Kanske vore det bäst att länet går samman med mer likartade län för att gemensamt tackla framtidens utmaningar istället för att bli sorgebarnet i den nya klassen? Istället för att drömma om effekter av motorerna Uppsala och Örebro kanske vi skulle kunna hitta vår egna väg till framtiden baserad på dagens faktiska förhållandena.

I så fall är det intressantare att tänka sig att de allt mer av-industrialiserade skogslänen som har många gemensamma utmaningar; Västernorrland, Jämtland och Dalarna tillsammans med Gävleborg bildar en region för att staka ut vägen till framtiden. "Region Mittsverige".

Marcus Häggström
landstingsfullmäktigeledamot för miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons