Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen ska vara rättssäker och effektiv

Annons

Svar till Karin Hallqvist, Arbetarbladet 1 augusti:

I din insändare utnämner du bland annat arbetsförmedlingens personal till ”vårt lands farligaste redskap” för att vi ”följer direktiv som någon annan satt upp”

Jag undrar vad alternativet är? Arbetsförmedlingens verksamhet ska präglas av enhetlighet, rättssäkerhet och effektivitet.

Den lagstiftning som ligger till grund för vår verksamhet stiftas av våra folkvalda i Sveriges riksdag. Tillämpningen av reglerna ska vara enhetlig och rättssäker. Om alla våra medarbetare skulle börja bestämma själva vad som ska gälla utan att följa de regler och direktiv som gäller skulle vi få ett godtyckligt tjänstemannavälde som jag inte tror att någon vill uppleva.

Grundläggande är att alla arbetsgivare som uppfyller villkoren får publicera sina lediga platser hos arbetsförmedlingen. Det finns vissa undantag från den regeln som säger att arbetsförmedlingen har rätt att avstå från att publicera en ledig plats om det är uppenbart:

4 att arbetsgivaren bedriver en verksamhet som medför att arbetstagarna kan förväntas medverka till något lagbrott

4 att arbetsgivaren utöver angivna arbetsuppgifter förväntar sig tjänster av sexuell karaktär av arbetssökanden eller arbetstagaren

4 att arbetstagaren förväntas uppträda i pornografiska sammanhang

4 att anställningen förutsätter att sökanden själv svarar för kostnader för till exempel utbildning eller tester för att komma till stånd

4 att arbetsgivaren inte kommer att fullfölja sina åtaganden gentemot den anställde

4 att de uppgifter som arbetsgivaren lämnat inte stämmer överens med vad som gäller för anställningen eller

4 att anställningen är av sådan art att den allmänt kan uppfattas som stötande eller att det i övrigt råder sådana förhållanden att det klart framstår som olämpligt att medverka vid rekrytering.

När vi får indikationer på att något av ovanstående är aktuellt tar vi reda på mer fakta och gör en bedömning. En bedömning vi gjort är inte huggen i sten. Nya fakta kan komma att förändra läget och vi försöker alltid hålla oss uppdaterade på aktuell information om företag. Bland annat via Skattemyndigheten och Kronofogdemyndigheten.

Eva Holmberg-Tedert

verksamhetssamordnare

arbetsförmedlingen i

arbetsmarknadsområde Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons