Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten avvecklas inte genom att fler studerar basal kroppskännedom

Svar till Åsa Lindestam (S), Elin Lundgren (S) och Carina Blank, 3 maj

Annons

Så sent som förra året fastslog en utvärdering gjord av arbetsförmedlingen att effekten på övergångar till studier är positiv medan den är negativ på övergångar till arbete efter att ha läst studiemotiverande kurser för arbetslösa vid Folkhögskola. Tyvärr är det många som studerar vid folkhögskolor som går ut i arbetslöshet. Precis som socialdemokraterna Åsa Lindestam, Elin Lundgren och Carina Blank skriver i Arbetarbladet 3 maj kräver arbetsgivarna utbildning när de söker människor att anställa. Rätt kompetens är viktigt, att anställa är en investering.

I takt med allt fler är arbetslösa vidgar folkhögskolorna sina kurser de erbjuder och grupper av människor som erbjuds att studera. I Bollnäs kan du som är intresserad av musik med fördel studera och fördjupa dig i ditt intresse. Vid Forsa folkhögskola kan du i sommar utbilda dig i att väva eller i ”basal kroppskännedom, zenmeditation och att få rikta blicken omväxlande inåt och utåt.” Vid Västerbergs folkhögskola kan du som är intresserad studera broderi eller dansa jitterbugg till swing jazz.

Det är bra om människor studerar och utbildar sig, det ökar chansen att få ett arbete och stärka självkänslan. Att omvandla fas 3 till platser vid olika folkhögskolor där människor får studera och finansiera sina studier med studielån för att sedan komma ut i ny arbetslöshet är inte en del av den svenska modellen som Socialdemokraterna tidigare värnat.

Det är ett misslyckande av såväl Socialdemokraterna som Alliansen att närmare en miljon människor befinner sig i arbetslöshet eller i någon form av sysselsättningsåtgärd. Sverige kan bättre. Riktiga jobb och riktig utbildning är att föredra framför den modell som finns i dag. För oss i Sverigedemokraterna är alla människor, alla jobb och alla insatser lika mycket värda. Arbetslösheten avvecklas inte genom att vi anställer fler folkhögskolelärare eller låter fler studera basal kroppskännedom. Från Sverigedemokraternas sida vill vi ge bättre möjligheter till företagande och förbättra industrins utveckling. Det tillsammans med en bättre skola skapar rätt förutsättningar till ett starkt Sverige.

Mattias Eriksson (SD)

regionråd

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons