Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åter en kostsam klottersommar

/

Annons

Nu kan vi åter konstatera att klottret i Gävle har ökat under sommaren. Det har tyvärr kommit in nya aktörer som varit mycket aggressiva under våren och sommaren. Kommunen har försökt att sanera direkt vid lekplatser, förskolor mm samt att Gavlegårdarna tar bort klotter inom något dygn.

Ett av Alliansens vallöften är att återställa Gävle till en trygg och snygg stad. Vi har ökat budgeten till Samhällsbyggnad Gävle med 2 miljoner för att göra en första insats. Men det krävs kanske fyra gånger så mycket för att totalsanera de centrala delarna och några ytterområden. Därefter måste det finnas någon form av saneringspatrull som direkt efter inrapportering sanerar inom ett dygn. På så sätt kan vi kanske se till att Gävle åter blir en trygg och snygg stad.

Självklart vill vi lägga dessa pengar på andra åtgärder och aktiviteter i Gävle kommun. Det kan vara ungdomsverksamhet i någon form, mer avancerad skateramp, ute gym, utökat stadsbad eller mer satsning på våra ytterområden som Hedesunda och Norrsundet/Bergby.

Gävle kommun totalsanerade en av tunnlarna till öster, inom något dygn var det åter klotter i tunneln. Så tyvärr är kommunens insatser ofta hopplösa.

Tack och lov har några av de tidigare aggressiva klottrarna lagt sprayburkarna på ”hyllan”, ingen nämnd eller glömd. För många av er Gävlebor så känner ni nog till dessa ”taggar”, de har säkert etsat sig fast i era ögon och är tyvärr idag inte borttagna.

De nya klottrarna har varit väldigt aktiva hela sommaren. Det finns idag några som klottrat så mycket att det kommer att kosta flera miljoner att bara ta bort just deras klotter.

All sanering är en kostnad för kommunen, privata fastighetsägare, bostadsrättsföreningar m.fl. Konsekvenserna blir minskat stöd till annan kommunal verksamhet, höjda hyror samt att den yttre miljön påverkas av de medel som används i samband med sanering.

Det är viktigt att allt klotter fotograferas och därefter polisanmäls. Om någon klottrare ertappas så går det säkert att spåra till tidigare klottring och genom det får personen ta ansvar för aktuella saneringskostnader.

Det finns några som tror att ett legalt klotterplank vid Muséet kan vara en lösning. Men tyvärr finns det likheter med den graffiti och klotter som finns på detta plank och det som finns på olika platser i Gävle.

Vi inom Alliansen gör nu allt för att åter göra Gävle till en snygg och trygg stad och alla måste hjälpa till. Nolltolerans till olagligt klotter och graffiti samt lägg skräpet i papperskorgarna, även om de finns 2 meter bort.

Kjell Helling (L)

Vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons