Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återställ rot-avdraget!

Annons

Tillhör du de som nu under jul- och nyårshelgerna kan njuta av ett nytt kök, en ommålad vägg eller någon annan större omgörning i ditt hem? Du är inte ensam. Många har passat på att göra om hemma innan rot-avdraget sänks vid årsskiftet. Det har gjort att företagen haft bråda tider under hösten. Men när nu avdraget sänks växer oron i branschen. Vad kommer att hända med alla de vita jobb som skapats sedan avdraget infördes? Och kommer attityden till att köpa svart mjukna?

Ett av regeringen Löfvens främsta mål är att Sverige 2020 ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Det är ett vällovligt mål, men det kommer inte att ske av sig självt. Vad som krävs är nya åtgärder som underlättar för företagen att anställa. När rot infördes var det just en sådan reform. Enligt olika undersökningar har det också skapats runt 20 000 nya vita och trygga arbeten. Mot den bakgrunden är regeringens beslut att minska rot-avdraget minst sagt förvånande. För det kommer att leda till färre jobb. 40 procent av rot-företagarna har redan bestämt sig eller funderar på att dra ned på personal.

Vi menar att om Sverige på allvar ska kunna ta sig an målet om Europas lägsta arbetslöshet krävs fler och kraftfulla åtgärder av regeringen. För det första krävs att regeringen nu sänker arbetsgivaravgifterna. Idag tillhör Sverige de länder som beskattar arbete mest. För det andra måste regeringen omvärdera beslutet att förändra rot-avdraget. Gör man det kan jobben behållas och många små- och medelstora företag runt om i landet kan fortsätta utvecklas.

Risken är nu stor att vi istället får se hur svartjobben kommer tillbaka. För när dagens rot-avdrag infördes var ett starkt skäl just att motverka den svarta sektorn. Det lyckades. Fram tills nyligen fick bara 3 procent av företagen inom byggsektorn frågor om att utföra arbeten utan kvitton. Men när vi nyligen frågade byggföretagen om effekterna av det sänkta rot-avdrag menade nästan 100 procent att svartjobben nu åter igen riskerar att öka. Det är något som oroar alla seriösa företagare.

Nu står 2016 för dörren. Därmed är också det sänkta ROT-avdraget ett faktum. Från Sveriges Byggindustriers sida hoppas vi på ett nyårslöfte från regeringen - att ni är beredda att tänka om och återställa rot-avdraget den dag det visar sig att det ledde till färre jobb, ökat svartarbete och därmed minskade skatteintäkter. Låt inte prestigen gå före jobben. Vi är många som väntar på att regeringen ska börja lägga offensiva förslag som skapar förutsättningar för fler jobb.

 

Ola Månsson

vd, Sveriges Byggindustrier

Anders Hansson

Sveriges Byggindustrier Gävleborg

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons