Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att frysa lägstalöner leder till ökad fattigdom

Annons

Lägstalöner fyller en viktig funktion för att motverka lönedumpning, fattigdom och utbredning av låglönebranscher. Därför är det viktigt att vi höjer lägstalönerna. Att företrädare för handeln påstår att man inte skulle ha råd med detta rimmar illa med verkligheten. Med tanke på de enorma vinster som många detaljhandelsföretag gör är det inte mycket begärt att även de anställda ska få ta del av vinsterna.

Vi kan förstå att handelsföretagen gärna skulle ta ut mer vinst i stället för att ge anställda löneförhöjning. Men påståendet att sänkta eller frysta lägstalöner skulle leda till fler jobb saknar stöd i såväl internationell statistik som i tidigare forskning. Arbetsgivarna anställer inte för att det är billigt. De anställer för att de har behov av arbetskraft.

Men det finns också en rättviseaspekt som vi inte får glömma bort. Inom detaljhandeln är både kvinnor och unga överrepresenterade. Att upprätthålla deras levnadsvillkor och ekonomiska självständighet är viktigt. Vi vill inte ha det som i USA där man måste ha 2-3 jobb för att klara sig. De anställda inom handeln i Sverige ska kunna leva på sin lön.

Ett argument som arbetsgivarna använder är att inflationen inte nått upp till Riksbankens mål på 2 procent och att det därför inte skulle finnas utrymme att höja lägstalönerna. Det är ett felaktigt resonemang. Om vi inte höjer lönerna kommer det leda till lägre inflationsförväntningar vilket gör det ännu svårare för inflationen att stiga.

Jag tror att både vi och Svensk Handel är överens om en sak: vi vill ha kompetent personal som jobbar inom handeln. Då behöver vi ha en lönenivå som gör att handeln kan konkurrera med andra branscher. Det är något som alla vinner på, oavsett om man är arbetsgivare, arbetstagare eller kund.

Att frysa lägstalönerna leder inte till fler jobb bara till ökad fattigdom.

Susanna Gideonsson

förbundsordförande Handels

 Rickard Vivallius

ordförande Handels Gävleavdelning

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons