Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att sänka lägstalönerna är fel väg att gå

Slutreplik

Annons

Det finns ingen vetenskaplig grund bakom påståendet att sänkta lägstalöner skulle leda till fler jobb. Att sänka anställningskostnaderna för en viss grupp har heller inte fungerat i praktiken. Ett exempel på det är sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga. För oavsett vad arbetsgivarsidan påstår så är och förblir den sänkningen ett stort misslyckande. Siffror från SCB:s arbetskraftsundersökning visar att andelen unga i handeln inte ökade under de år som subventionen existerade. Om något som motsvarar en lönesänkning på 2500 kronor inte ger fler jobb. Hur ska då en frysning av lägstalönerna göra det?

Att hävda att löneläget i en bransch med så hög personalomsättning som detaljhandeln inte skulle påverkas om lägstalönerna frystes är också felaktigt. Varje år förnyas cirka en tredjedel av personalstyrkan och de allra flesta går då in på lägstalöner. Om dessa löner skulle frysas skulle det självklart påverka löneläget i hela branschen.

Vi håller med Svensk Handel om att vi som parter borde kroka arm för att få fler i jobb. Men att göra det genom att sänka lägstalönerna är fel väg att gå. Det finns ett enkelt skäl till det: Sänkta löner leder inte till fler jobb bara till större vinster för företagen.

                                                                  

Susanna Gideonsson

förbundsordförande Handels

 Rickard Vivallius

ordförande Handels Gävleavdelning

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons