Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att satsa på högre utbildning är en investering för framtiden

Annons

För att kunna skapa förutsättningar för de ca 200 landsortskommunerna i Sverige att utvecklas behövs en strategisk plan för kompetensförsörjningen. Frågorna finns på agendan i Riksdag och Regering och framförallt i många av våra Regioner. I våra kommuner är det tyvärr inte lika vanligt även om det finns lysande undantag. Ofta hamnar budgetdiskussioner om skola, vård och omsorg med fokus på de verksamheter som är lagstadgade. Stora resurser läggs även på de som står längst från arbetsmarknaden och saknar gymnasiebehörighet. Det är en nödvändig satsning där också den av Riksdagen beslutade budgeten anvisar utökade medel. Det är också förståeligt att man i den kommunala budgetdiskussionen fokuserar på dessa frågor. Samtidigt är det ett farligt vågspel, om man vill utveckla kommunen, tro att den eftergymnasiala utbildningen endast är ett statligt ansvar. Det är viktigt att man i kommunen har ett utvecklat samarbete med flera lärosäten/YH-utbildningar för att man gemensamt ska kunna hitta det kompetensbehov den lokala arbetsmarknaden efterfrågar.

 

Vi vet i dag att en stor del av de som flyttar iväg för att studera också får arbete på studieorten vilket gör att de i allt mindre omfattning återvänder till hemorten efter genomförda studier. Många av dessa vill egentligen bo kvar på hemorten. Samtidigt ser vi en allt större grupp nyanlända i våra kommuner som har en akademisk kompetens som i stor utsträckning är precis den kompetens som vi behöver. Vi behöver bli mycket bättre på att tillvarata den kompetensen. Det är också viktigt att de regionala högskolorna blir bättre på att tillvarata de regionala behoven. En förutsättning för detta är en, fungerande, regional samverkan där även de lite mindre kommunerna ges möjlighet att delta.

 

För att hela landet ska kunna utvecklas måste förutsättningar skapas där möjligheten att studera inte är beroende av var i landet man bor. Varje person som får en anställning, eller får en ny anställning med högre lön, ökar skatteintäkterna. Dessa ökade intäkter täcker ganska snart den kortsiktiga investeringskostnad som uppkommer. En klok investering i högre, behövd, utbildning är med andra ord en lönsam satsning för alla inblandade.

 

Kent Wallén

ordförande i Nitus (Nätverket för kommunala lärcentra)

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons