Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avskaffat ränteavdrag försämrar många familjers ekonomi

Annons

En långvarig bostadsbrist håller på att bli akut, samtidigt som den höga skuldsättningen oroar. Befolkningen växer snabbare än vad det byggs nya bostäder och behovet av reformer för ökat bostadsbyggande är påtagligt. Svårigheter på bostadsmarknaden försämrar arbetsmarknaden och är dåligt för Sveriges tillväxt. 

Bostadspolitiken behöver läggas om på en rad områden. Regler som förhindrar att det byggs nytt behöver förenklas för att öka byggtakten och det behöver möjliggöras för bättre användning av det nuvarande bostadsbeståndet.

Samtidigt är det avgörande att förändringar av bostadspolitiken inte leder till försämrad ekonomi för hushållen.

Redan nu riskerar en familj med vanliga löner, som använder bil och rut-avdrag, att få cirka 15 000 kronor mindre per år att röra sig med till följd av regeringens politik. Att då lägga på hushållen ytterligare ökade kostnader är inte rätt väg att gå.

Att köpa en bostad är ofta livets största affär och i många fall den enda möjliga vägen in på bostadsmarknaden. För många som avslutat sin utbildning eller skaffar barn uppstår behov av att flytta. Avskaffas ränteavdragen stiger kostnaderna snabbt i skeenden i livet där de ekonomiska marginalerna är små.

En försämring av ränteavdragen kan därför ge stora negativa effekter för många familjer. Beräkningarna från Riksdagens utredningstjänst visar att om ränteavdragen avskaffas och ränteläget normaliseras kring 4 procent kan en familj med en vanlig villa eller bostadsrätt få ökade skattekostnader med 2 000 – 4 000 kronor i månaden. En kostnad som dessutom skulle läggas på regeringens redan genomförda skattehöjningar. 

Vi är tillsammans med Alliansen beredda att diskutera bostadsfrågorna med regeringen, men det är avgörande att värna de ekonomiska förutsättningarna för vanliga hushåll och inte slå undan fötterna på den återhämtning som sker i ekonomin.

Fler behöver kunna få sin första bostad och det ska vara möjligt att flytta till de orter där jobben växer fram. Samtidigt ska det kunna löna sig att arbeta och hushållen ska kunna klara sin ekonomi. Det behöver byggas fler hyresrätter, bostadsrätter och villor – och då handlar det främst om att minska på dagens alla regleringar som gör det för dyrt och osäkert att bygga. 

Niklas Wykman (M)

skattepolitisk talesperson

Tomas Tobé (M)

partisekreterare och riksdagsledamot

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons