Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backman och Tobé sabbar sjukförsäkringen, utan att ens förstå det

Annons

Äntligen har Backman och Tobé vaknat. Tråkigt att ni påstår att LO inte visat intresse för att diskutera förslagen om förändringarna i sjukförsäkringen (Arbetarbladet 30 maj). Men läser ni inte remissvaren?

Kritiken är massiv från de närmast berörda remissinstanserna. Bland annat LO:s, TCO:s, Sacos, Svenskt Näringslivs och försäkringskassans remissvar konstaterar i mer eller mindre skarpa ordalag, att regeringens sjukförsäkringsförslag är illa genomtänkt, försätter anställda, arbetsgivare, egenföretagare, myndigheter och andra aktörer som arbetsförmedlingen och sjukvården i en omöjlig sits som inte ökar utan snarare minskar rätts- säkerheten.

Den borgerliga regeringen tar inom några dagar – 4 juni – beslut om en ny sjukförsäkring. Det innebär stora förändringar och försämringar för den enskilde. För den som blivit sjuk kommer framtiden och ekonomin att förändras drastiskt.

Sjuka riskerar att få sin sjukpenning indragen redan efter sex månader utan att någon form av rehabilitering prövats. Sjuka kommer att göras arbetslösa.

Efter tolv månader ska sjukpenning bara beviljas i undantagsfall.

Passiva arbetsgivare kommer enkelt att kunna kringgå arbetsmiljölagen och lagstadgade skyldigheter till arbetsanpassning och rehabilitering.

Mellan 60 000 och 70 000 långtidssjukskrivna i landet får 1 juli sin ersättning sänkt från 80 procent till 75 procent.

Backman och Tobé måste förstå att LO är för en arbetslinje. Vi vill ha ut så många som möjligt i arbete, men inte till vilket pris som helst.

Bristerna i sjukförsäkringen är redan i dag stora. Därför kräver vi en parlamentarisk utredning så att vi får en bred uppgörelse mellan alla riksdagspartier. Arbetsmarknadens parter ska självklart vara med, liksom experter. Vi kräver en trygg, rättvis och rättssäker sjukförsäkring. Regeringens förslag som man går till beslut om 4 juni uppfyller inte ett enda av dessa krav.

Anneli Palm och Kjell Andersson,

ansvariga för arbetsmiljöfrågor på LO- distriktet i Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons