Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behovet av fler jobb som inte kräver högre utbildning är stort.

Svar till Socialdemokraterna, 22 januari

Annons

Ledande socialdemokrater med arbetsmarknadsministern i spetsen skriver om hur fler ska komma i jobb. Men inte ett ord eller förslag om hur alla nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden. Det är häpnadsväckande och visar att regeringen helt saknar svar på hur de ska möta den stora integrationsutmaningen.

240 000 nyanlända har kommit till Sverige de senaste två åren. Hälften av de nyanlända som kommit till Sverige har efter åtta år fortfarande inte jobb. Fyra av tio syrier och hälften av dem från Afghanistan som nu kommer till Sverige saknar gymnasieutbildning. Att få dessa människor också ska får plats på arbetsmarknaden är den stora utmaningen – och regeringen tycks blunda för den.

 Man får nästan intrycket av att debattörerna slår sig för bröstet för den goda utvecklingen på svensk arbetsmarknad trots att den egna politiken knappt hunnit sjösättas – regeringen har som bekant regerat på en alliansbudget. Vilka av regeringen genomförda reformer är det som bidragit till den senaste tidens utveckling på arbetsmarknaden? Den goda utvecklingen på svensk arbetsmarknad till trots – Sverige står inför gigantiska utmaningar.

 Framväxten av jobb som inte kräver högre utbildning är central för att klara integrationen. Här har Moderaterna drivit regeringen framför sig när det gäller att bygga vidare på den framgångsrika rut-reformen. Genom uppgörelsen mellan Allianspartierna och regeringen kommer nu rut-avdraget också att omfatta flyttjänster, utökat trädgårdsarbete och IT-tjänster i hemmet. Bättre jobbmöjligheter för nyanlända skapas även genom att YA-jobben nu utvidgas till att gälla nyanlända. Dessa ska vara öppna för hela arbetsmarknaden genom att krav på kollektivavtal undantas. Men mer måste till.

 Vi föreslår därför att en ny anställningsform för unga och nyanlända bör införas i Lagen om anställningsskydd: förstajobbet-anställning. En tidsbegränsad anställning som kombinerar jobb och utbildning och möjliggör för arbetstagaren att lära sig jobbet på jobbet och gör det enklare för arbetsgivaren att våga satsa på en person med låg arbetslivserfarenhet.

Integrationsproblemen är stora. Behovet av fler jobb som inte kräver högre utbildning är stort. I det läget har vi en statsminister som säger att det inte råder någon jobbrist och en arbetsmarknadsminister som tycks blunda för den största utmaningen på svensk arbetsmarknad. Det är för dåligt av en svensk regering i det läge vi befinner oss i.

Elisabeth Svantesson (M)

arbetsmarknadspolitisk talesperson

Margareta B Kjellin (M)

riksdagsledamot för Gävleborgs län

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons