Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blunda inte för det nya utanförskapet

Annons

Det går bra för många i Sverige, men för andra går det inte alls bra. Trots en stark ekonomisk tillväxt, med ökad sysselsättning som följd, lever fortsatt var sjunde person i utanförskap. För unga som saknar gymnasieutbildning fördjupas också utanförskapet när de får allt svårare att få sitt första jobb. I det läget väljer arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att blunda för det nya utanförskapet och att utvecklingen i Sverige är på väg åt fel håll.

Sedan regeringen tillträdde har antalet unga arbetslösa som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen längre än sex månader ökat med över 3 000 personer. Antalet unga i sysselsättningsfasen har ökat med över 50 procent. Att Johansson då hävdar att regeringens politik minskat ungdomsarbetslösheten är inte ansvarsfullt. 

 Johanssons uttalande om att ”nu håller vi på att lösa ungdomsarbetslösheten” visar tydligt att regeringen helt tappat greppet om jobbfrågan. De vill varken se eller ta tag i problemet med för få vägar till arbetsmarknaden och brist på enkla jobb för de som saknar erfarenheter eller rätt utbildning. 

 Att bryta det nya utanförskapet bör i stället stå högst på dagordningen. Det kräver nya reformer:

 Arbetsmarknaden behöver öppnas upp för de som i dag står utanför. Sverige har till exempel lägst andel enkla jobb i hela EU. Moderaterna föreslår därför en ny anställningsform för unga upp till 23 år utan gymnasieexamen och nyanlända de första fem åren. Anställningen ska innehålla utbildningsinslag för förutsättningar att lära sig jobbet på jobbet. Det ska också vara enkelt för arbetsgivare så att fler ska våga öppna dörren till sin arbetsplats. Förstajobbet-anställning ger möjlighet att anställa till lägre kostnad med större flexibilitet.

 Det behöver löna sig bättre att gå från bidrag till egen försörjning. Därför föreslår vi att det ska bli mer lönsamt att arbeta vid lägre inkomster och en utökad jobbstimulans för att mer av lönen ska kunna behållas när man tar steget in på arbetsmarknaden. Samtidigt behöver kraven öka på att fler ska göra sig anställningsbara och stå för sin egen försörjning.   

 Sverige ska vara starkt och sammanhållet. Om regeringen fortsätter blunda för utmaningarna riskerar fler att hamna utanför i ett samhälle där vi lever parallellt bredvid varandra, men inte tillsammans.

Elisabeth Svantesson (M)

arbetsmarknadspolitisk talesperson

Tomas Tobé (M)

partisekreterare och riksdagsledamot

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons