Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonus ska öka jämställdhet

Annons

Väntar ni barn efter 1 juli i år? Då kanske jämställdhetsbonusen passar er familj? 1 juli infördes nämligen en sådan, avsedd att underlätta jämställdheten i familjen då det gäller uttag av föräldraledigheten.

I ett modernt samhälle är det viktigt att båda föräldrarna tar ansvar för sina barn, därför införs denna möjlighet. Det är en viktig komponent för en modern familjepolitik som innebär att kvinnor får större möjlighet att kunna välja både barn och yrkesliv.

Jämställdhetsbonusen är en stimulans för föräldrar att dela föräldraledigheten mer lika mellan sig och skapar bättre möjligheter för såväl mammor som pappor att ta ett aktivt ansvar för barnen.

Jämställdhetsbonusen innebär en skatteminskning med som mest 3 000 kronor per månad för föräldrar som delar lika på föräldrapenningen. Samtidigt införs vårdnadsbidraget som är en valfrihetsreform där pappan eller mamman kan välja att stanna hemma med sitt/sina barn mellan 1–3 år och få 3 000 kronor per månad och barn.

För moderatkvinnorna är det en självklarhet att det är familjerna som själva ska besluta om sin familjesituation. Det ska varken Försäkringskassa, Socialstyrelse eller Riksdag besluta om. Därför är jämställdhetsbonusen bra. Den tvingar inga familjer att dela upp föräldrapenningen på ett sätt man själv inte vill. Tvärtom får föräldrar ett större eget handlingsutrymme.

Tanken är också att utöver att vara en jämställdhetsåtgärd vid uttag av föräldraledighet så ska bonusen även öka jämställdheten på arbetsmarknaden. Därför är bonusens koppling till en återgång till arbete och till uttaget av inkomstskatt en viktig dimension.

Föräldrar ska kunna kombinera familjeliv och yrkesliv utan att känna att de tvingas välja det ena eller andra alternativet. Jämställdhetsbonusen är en reform som är bra för både föräldrarna, barnen och framtiden!

Ziita Eriksson, m

ordförande

Moderatkvinnorna i Gävleborgs län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons