Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att lyfta upp strutshuvudet

Annons

För några veckor sedan publicerade Svenskt Näringsliv sin årliga ranking rörande företagsklimatet i landets kommuner. Att det har skapat en diskussion har nog få missat, men att diskussionen från socialdemokratiskt håll kommit att handla om metod istället för det faktum att kommunen ligger i botten och dessutom sjunker trodde nog få. Dessutom när det enda som gör att inte Gävle placerar sig ännu sämre är betygen som företagen ger i frågor som inte kommunen kan påverka fullt ut i form av nationella kommunikationer.

Den socialdemokratiska partiledningen i Gävle har i en serie artiklar levererat kritik mot undersökningen. De siktar in sig på att skjuta på budbäraren istället för att ödmjukt ta till sig vad de som verkar i kommunen säger.

Det är fel företag, det är fel frågeställare, det är fel frågor. Detta säger man utan att reflektera över att samma påstådda mätfel torde gälla även för alla de 238 kommuner som placerar sig högre upp. Ännu mer absurd blir kritiken när man framför att frågor som inte kommunen kan påverka vägs in så som nationell infrastruktur. Saken är den att det är bara i dessa frågor som Gävle får bra betyg, så skulle Socialdemokratrena själva få välja frågor skulle kommunen komma ännu sämre!

Under samma period har den socialdemokratiska kommunledningen heller inte agerat för att förbättra kommunens placering. Samma dag som Svenskt Näringsliv presenterade sin undersökning så beslutade kommunstyrelsen att centralisera kommunens fordonsansvar till en del av kommunen istället för att ha det spritt. Ett rimligt och bra beslut för att skapa en mer effektiv organisation.

Utöver det lade Alliansen ett tilläggsyrkande att kringtjänster i form av service som skapas vid en centralisering ska upphandlas och konkurrensutsättas, allt för att kommunen inte ska vara inne och konkurrera med privata företag i kommunen. Detta valde Socialdemokraterna att reservera sig mot.

Bryter man ner undersökningen så hamnar kommunen på plats 264 när de gäller att kommunen konkurrerar med företag och plats 275 när det gäller kommunpolitikernas attityder till företagande. I andra ord, det finns bara 26 respektive 15 kommuner i landet där företagarna rankar kommunen sämre än vad de gör i Gävle i dessa frågor.

Det fanns i det läget en möjlighet för en enig kommunstyrelse, från högsta politiska ort, att skicka ett tydligt meddelande att kommunen inte ska konkurrera med verkstäder och bilvårdsföretag, samt en lika tydlig signal om att vi tror på att företagarna i Gävle kan detta bättre. Nu valde den styrande minoriteten att inte ställa sig bakom det.

En fråga som till och med Socialdemokratern borde kunna ställa upp på i det läge som kommunen just nu befinner sig i är att införa att samtliga kommunala beslut ska innan de beslutas, ska bedömas utifrån hur de påverkar företagens möjligheter i kommunen. Vidare så går det också att se ett tydligt samband mellan placering på listan och om en kommun har infört utmanarrätt, något som Socialdemokraterna konsekvent säger nej till.

Oberoende hur omfattande konspirationer som den Socialdemokratiska ledningen försöker leverera mot undersökningen så borde två svar vara nog för att agera och ta denna undersökning på allvar. Nämligen att Gävle placerar sig i den sämsta femtedelen, men ännu viktigare, Gävle placerar sig sämre och sämre år från år, det går helt enkelt åt fel håll. Det är dags att Socialdemokraterna lyfter upp strutshuvudet från sanden och börjar agera.

Måns Montell (M)

ledamot av kommunfullmäktige Gävle kommun

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons